МАЛОУМИЕ: ИТН, ИМВ и БСП искат избори само с машини

Депутатите от правната комисия приеха ударно поправките в Изборния кодекс, които ще дадат правото на президента да назначава членовете на ЦИК по предложение на парламентарните формации.

Президентът да назначава и ЦИК предвиждат промени в Изборния кодекс

Ще има видеонаблюдение при броенето на бюлетините, но “където е възможно”

ДПС с подкрепа за хората на Слави

На предстоящите избори ще гласуваме само с машини. Зад тази промяна, поискана от “Има такъв народ”, застанаха “Изправи се! Мутри вън!” и БСП. Трите формации отказаха да се съобразят със становището на ЦИК, че приемането на подобен текст може да провали изборите.

“Труд” потърси мнението на юристи, които бяха категорични, че приемането на подобен текст е малоумие и продукт на ниската юридическа култура на вносителите. В правна комисия бе гласувано по изключение и при извънредни обстоятелства избирателите да могат да ползват и хартиени бюлетини. Преди евентуалните предсрочни парламентарни избори пък ще бъде сменен съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) и членовете є ще се назначават от президента. Това приеха на второ четене в промените на Изборния кодекс депутатите от правната комисия по предложение на “Има такъв народ”. Така, освен служебно правителство, президентът вече ще има участие и в назначаването на изборната комисия. Сегашният състав на ЦИК ще бъде сменен преди предсрочния вот, който се очаква да е през юли. Предложението бе подкрепено от ИСМВ, ДБ и ДПС. От БСП се въздържаха, а от ГЕРБ бяха против.

Държавният глава ще издава указ за назначаване членовете на ЦИК, но след публични консултации по предложение на парламентарно представените партии и коалиции. А в състава є да влизат само представители на парламентарно-представените партии и коалиции, а не както до сега и на такива от Европарламента, които вече не са в Народното събрание. Предложенията ще се обявяват на интернет страницата на президента на републиката, а партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция.

Въпреки изказани мнения от ГЕРБ, че сме в година и на президентски избори и не е редно да се концентрира толкова власт в ръцете на Румен Радев, надделя мнението, че “предложението е адекватно”.

От БСП Крум Зарков също отбеляза, че подобен “волунтаристки подход не е препоръчителен” и настоя да се премине към съставяне на професионален изборен орган - членовете на ЦИК да бъдат професионалисти и да се отделят от политическите партии и конфигурации. “Съставът на ЦИК трябва да отразява актуалната политическа обстановка в страната, затова ще подкрепим предложението”, аргументира се в обратна посока Хамид Хамид (ДПС) и припомни, че в момента в ЦИК има членове като квота на Реформаторския блок, който вече се е разпаднал. Хамид предложи състава на ЦИК да се актуализира до 2 месеца след парламентарни избори.

Според приетите от правната комисия промени, Министерският съвет ще трябва да осигури видеонаблюдението на броенето на бюлетините след приключването на изборния ден, но “където е възможно”.

От ИТН първоначално се отказаха от гласуването по пощата, но след това сценаристите на Слави Трифонов си промениха мнението и отново настояха още на следващите избори да може да се гласува по пощата.

Окончателното приемане на поправките на Изборния кодекс ще стане ударно и в пленарна зала тази седмица.

Възможни са грешки в кандидатските листи

Машините провалят балотаж на президентските избори

В 545 секции никой не е гласувал пред екран

В 825 секции е имало единични случаи на гласуване с машини, става ясно от анализ на ЦИК, предназначен за народните представители, с който “Труд” разполага.

Използването на машини за гласуване по време на президентските и на местните избори ще блокират провеждането на евентуален втори тур. Това предупреждение до правната комисия в парламента е посочено в становище на Централната избирателна комисия във връзка с промените в Изборния кодекс. “Труд” разполага с анализа на изборната комисия, в който се отчита и факта, че срокът от 7 дни за евентуален балотаж на президентския вот е заложен в Конституцията, в чл. 93, алинея 4. От ЦИК посочват, че за този кратък срок до втори тур машините трябва да бъдат върнати за съхранение и охрана, да бъдат параметизирани за съответната секция, съобразно кандидатите, достигнали до балотажа и да бъдат върнати обратно до другата неделя за провеждането на втория тур. Твърде кратък е срокът за параметрите при кандидатските листи на машинната бюлетина при евентуален втори тур и за местните избори.

Още по-голям проблем ще се получи при гласуване с машините в чужбина. От ЦИК са категорични, че ангажиментът за осигуряване на машинното гласуване не трябва да е само задължение на изборната комисия, а политика на държавата и на Министерския съвет.

При отминалите парламентарни избори на 4 април общо при 88 машини са установени дефекти, на места е имало разменени машини в отделни секции. В общо 780 секции са констатирани несъответствия в резултатите, вероятно и заради грешното пренасяне от данните от машинното гласуване в хартиения протокол.

От предвидените 9398 секции с машинно гласуване, успешно са заредени данните в 9275 секции. Общо 789 923 избиратели са гласували с машини на парламентарните избори сега. В 545 секции няма нито един глас, подаден чрез машина. А в още 825 секции машинно са гласували под 10 избиратели на секция. Така над 1000 машини са стояли буквално “на трупчета” заради липса на желаещи да гласуват пред екран, вместо с традиционната хартиена бюлетина.

Борисов предлага на Слави гръцка избирателна система

Премиерът в оставка пита еднолична власт ли иска шоумена

“Радвам се, че го видях Слави - жив, здрав, в готовност да управлява - някога при абсолютно мнозинство, каквото никога няма да има. Но му предлагам - в Гърция избирателната система е първият да получава, мисля че, 50 депутати допълнително.” 

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в коментар за анонсираното връщане на втория мандат за съставяне на правителство от “Има такъв народ”.

През 2016 г. Гърция премахна бонуса от 50 депутати в 300-местния парламент за победителя на изборите. Миналата година го върна, но в следния вид за следващите избори: ако първата политическа сила спечели поне 25%, получава бонус от 20 депутатски места и по още едно за всеки 0,5% над 25 на сто. Максимален бонус от 50 места се получава за 40 и повече процента от гласовете.

“Да приемем теоретично - Слави е първи, не ни иска нас, трябва със същите тези партии, те ще са в парламента, с един, с двама, с пет повече или по-малко депутати. Но ще влязат и Патриотите вече. Тогава пак ли ще каже - докато не ми дадете еднолично цялата власт да ви управлявам, пак на избори”, попита Борисов.

На 5 май Радев връчва третия мандат

Утре Антоанета Стефанова отказва папката

Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат най-късно на 5 майна партия по негова преценка. Очаква се това да е БСП. Седемдневен е срокът за излъчване на правителство или връщане на мандата.

Утре Радев връчва вторият проучвателен мандат на кандидатът за премиер на “Има такъв народ” Антоанета Стефанова. Слави Трифонов обяви в понеделник, че папката ще бъде върната веднага. Лидерът на ИТН оправда решението си с липса на мнозинство, въпреки заявката на всички партии да гласуват за предложеното от него правителство. От ГЕРБ определиха решението му като безотговорно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения