Малшанс на старта за класиците в Минск

От Владимир Памуков, Боян Бойчев

Наши пратеници в Минск

Късметът постави в партер борците ни от класическия стил в битката на първите 3 категории от европейските игри. Малшансът споходи и тримата ни представители, но двама още са на борда на състезанието. В кат. до 77 кг Даниел Александров загуби от световния шампион от Будапеща 2018 Чекиркин (Русия), който замества титуляра - двукратния олимпийски шампион Роман Власов.

Съперникът на българина очаквано стигна полуфинал срещу Башар (Турция) и при успех там ще даде възможност на нашия ас за поправителен в репешажите и евентуален мач за бронза. Ветеранът Иво Ангелов получи тежка аркада при 5:0 срещу германеца Крамър на старта в кат. до 60 кг. На два пъти лекари се намесваха за превръзка на българина, който показа характер за крайното 5:3. Във втория сблъсък обаче №1 в света и Европа за 2013-а бе видимо подвластен на травмата, и след като поведе срещу Жора Абовян с 1:0, допусна обрат – 1:4. Арменецът ще срещне на полуфинала по-късно Мараян (Русия) като победа дава шанс за реванш на Ангелов.

А за Свилен Костадинов (67) само за минута всичко приключи. Българинът си контузи лакътя при атака на Асланян (Армения) и напусна тепиха при 0:4. Според лекарите травмата не е тежка, но поне 3 седмици ще се наложи възстановяване без тренировки.

В събота стартират последните ни представители в турнира по борба, който според експертите в най-древния спорт не отстъпва по класа на Евро 2019, което се проведе през април в Будапеща.

Снимка: БОК, Костадин Андонов

София Георгиева след бронза в борбата: Надвивала ме е неведнъж, но сега си взех моето

МИНСК – Голямо постижение за мен на тези игри, надвивала ме е много пъти, но сега си взех моето – заяви София Георгиева, който спечели бронз в турнира по борба.

В спор за отличието тя се наложи над литовката Дануте Домикатите с 4:1. В края на срещата съперничката й не очакваше толкова стабилна борба на българката дори си позволи нечиста игра и бъркане в очите. Но това не разколеба София.

„Това е част от играта – продължи Георгиева. - Но когато си концентриран, в това което правиш, нищо не може да те разколебае. Като цяло не мисля, че това е максимума за мен. Мога и много, много повече.“

По-късно тази вечер още 3 българки ще атакуват отличията, а Мими Христова ще излезе за титла в категория до 57 кг. Световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин (62) пък ще оспорва бронза с Мария Кузнецова (Русия).

Самата Юсеин призна, че е допуснала грешка още на старта срещу една от големите си съпернички - Юлия Ткач (Украйна) в полуфиналите. „Ще работя още, за да съм в топформа за световното и да не допускам такива лесни точки“, откровена бе шампионката.

Ткач повече с 8:0 само за 32 сек, Тайбе успя да стопи разликата, но времето й не стигна да обърне срещата – 8:11.

По-късно за бронза ще излезе и Миглена Селишка (50).

 

Коментари

Задължително поле