Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Манията по здравословно хранене води до депресия и тревожност Орторексиците се чувстват социално изолирани и неразбрани

Стремежът към здравословно хранене е съвсем естествен, но когато се превърне в централна тема в ежедневието ни вече е проблем.
Психологът Цвета Таманова обяснява, че броят на хората с орторексия в последно време се увеличава.
Психологът Цвета Таманова обяснява, че броят на хората с орторексия в последно време се увеличава.

Нов тип заболяване, познато като “орторексия”, застрашава здравето на привържениците на здравословното хранене. За опасността писа “Труд” в броя си от 27 ноември.

Терминът “орторексия” е въведен в края на 90-те от д-р Стивън Братмън от Колорадо, самият той е страдал от това заболяване. Описва го като хранително разстройство, характеризиращо се с прекалена вманиаченост в здравословното хранене, което се превръща във фиксидея. Името идва от гръцките думи orthos (”правилен”, “верен”) и orexis (”апетит”). “Труд” се свърза с психолога Цвета Таманова, която обясни същността на заболяването, причините и последствията от него.

Орторексията е хранително разстройство, което има аспекти на натрапливост и постоянни мисли за качеството на храната, която се приема. Поради тази причина съществуват сериозни спорове дали това е в чист вид хранително разстройство или по-скоро е част от обсесивно-компулсивните разстройства.

Засиленото внимание към това да се храним здравословно е съвсем естествено, но когато това се превърне в централна тема в ежедневието ни, е налице проблем. Орторексиците отделят голяма част от времето и енергията си в мисли за храната. “Възможността един съвременен човек от голям град да яде единствено здравословни биохрани би го ограничило до това да отделя твърде много време и ресурс в това да подготвя менюто си и много по-малко време, за да го изяде и да му се наслади”, казва психологът.

Причината за хранителните разстройства, включитeлено орторексията, се корени в отношението към храната от страна на майката и детето в най-ранните години и стремежът тя да бъде безконфликтна и приемана за подходяща.

Най-често от орторексия страдат хора, чиято цел е да изградят чисто и здраво тяло, както и такива, които имат желание да се докажат по отношение на грижата за себе си. Младите и активни хора на възраст между 20 и 50 г. са най-често засегнати. Орторексията не е така изявена по отношение на пола, но се счита, че жените са по-податливи на заболяването.

Първите пациенти с орторексия психологът Цвета Таманова приема преди близо 4 години, в последно време броят им се увеличава. Орторексиците рядко имат усещане за проблем, който да е свързан с хранителните им навици. Специалистът пояснява, че много често те споделят за социална изолация, тъй като режимът на хранене ограничава до голяма степен контактите и възможностите за общуване с околните. Чувстват неразбиране и недостатъчна включеност в социалния живот.

По думите на психолога орторексиците имат ежедневни натрапливи мисли, свързани с това какво и колко ще закусят, какъв ще е обядът им и ще има ли нещо, което биха могли да ядат, когато отидат на гости. Мислите около храната са много повече, отколкото би следвало да бъдат. Наблюдава се постоянен контрол и завишена тревожност, ако поради някаква причина се наложи да се излезе от рамката, която са си създали. “Орторексикът не може спонтанно да отиде на гости или да споделя трапезата с приятели, защото много често почти всички храни, които са на трапезата, са избягвани”, казва психологът.

Най-често орторексиците избират нисковъглехидратни диети, храни без никакви консерванти, примеси или оцветители. Хранят се с продукти, които са широко приети за полезни – плодове, зеленчуци и ядки. “Всичко друго би могло да бъде компрометирано като храна, включително месо, ориз или картофи”.

Орторексиците трудно могат да бъдат разпознати по външния вид, но често са със слаби и стегнати тела, защото в голяма част от случаите се занимават и със спорт, тоест грижата за тялото при тях е комплексна.

Както всички хранителни разстройства, орторексията може да доведе до редица здравословни проблеми, особено когато рестрикциите в менюто са по-сериозни. Може да се стигне до анемия, съпътстващи здравето проблеми като снижен имунитет, чести заболявания, проблеми с бъбреците и стомаха. Често орторексиците страдат от понижено настроение до степен на депресия, както и завишена тревожност. В редки случаи орторексията може да доведе до анорексия. “Би могло орторексията да е първа крачка към развитието на анорексия и да стигне до отказ от всякакви храни, но по-често формата се запазва до това тези хора да се хранят здравословно”.

Лечението е основно психотерапевтично, като пациентът се консултира по посока намаляване на тревожността, осъзнаване на връзката с храната и приемането на самия себе си. Когато тревожността е твърде засилена или натрапливите мисли – прекалено ангажиращи, се предписват и медикаменти.

 

Съвет от психолога

Търсете повече удоволствие от храненето

Цвета Таманова съветва да се опитаме да извличаме повече удоволствие от храненето и да си припомним, че то може да бъде акт на споделяне и на преживяване с важните за нас хора. Когато храненето се превърне в ограничение, изначалният смисъл на това да седнем на една маса и да споделяме храната се губи, както и удоволствието от нея. “Грижете се за тялото си, но не с цената на това да се лишите от общуване с близките си чрез нея”, казва психологът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Съгласен с изводите за т.н. ” орторексия ” . А какво бихте казали за манията по ” готвенето ” , където за титли т.н. ” Шефове-готвачи ” се състезават да правят красиви и подредени храни, които се чудя за ядене ли са или за гледане !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.