Манолова за партийните субсидии: Чрез референдума гражданите не казаха отворете широко вратата за бизнеса

Дебатът за партийните субсидии трябваше да се случи преди референдума, заяви пред БТВ омбудсманът Мая Манолова. „За мен като омбудсман, като гражданин, като правозащитник, суверенът вече се е произнесъл с над 2,5 милиона гласа, които казаха 1 лв. на партийната субсидия. Но те не казаха отворете широко вратата за бизнеса и партиите да обслужват него, а не нас гражданите“, коментира Манолова.

Според нея, ако това се случи, би било редно да се мисли за други правила. „Например ще е по-честно пред избирателите да има наставка след наименованието на всяка партия, която да включва нейния основен спонсор. И тогава бюлетините ще включват и вериги бензиностанции, газстанции, вериги аптеки и строителни фирми. Разбирате ли колко е неприемливо?“, отбеляза още тя.

Манолова подчерта, че това не е американският модел, защото там има лимит на даренията от физически и юридически лица и там е забранено директното финансиране от корпорации на партии. „Тук при нас, ако ще се мисли в посока прозрачност и вслушване във волята на суверена, за други механизми. Например безплатен достъп на предизборни кампании до обществените медии, целево финансиране за разяснителни кампании, за други политически кампании и т.н. Но да отвориш една огромна порта пред корпорациите да нахлуят в партийнополитическия живот и да го подчинят, това е все едно да пуснеш вълка в кошарата“, посочи още тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика