Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Арестуваха пияна кюстендилка, карала крадено такси в насрещното на магистрала “Струма“

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония раздаваха флаери срещу корупцията на ГКПП-Станке Лисичково

Прокуратурата за доклада на ЕК: Обективно и по достойнство са оценени усилията в областта на съдебната реформа

Марешки е правил партиите си като фирми

„Труд“ разкри, че Веселин Марешки е председател на две партии едновременно – „Национално движение за свобода и демокрация“ и „Либерален алианс“ (прекръстена на „Воля“), а семейството му и кандидати за депутати са учредители и на двете, в грубо нарушение на закона. Случаят вече се проверява от прокуратурата, а вестникът продължава да търси становища на юристи експерти в материята за това какви са възможните последствия и сценарии по казуса.

В казуса „Марешки“ има учредени две политически партии, които към настоящия момент имат валидни съдебни регистрации. Първата не се е регистрирала за участие в предстоящите парламентарни избори, а другата се е регистрирала и е вписала листи във всички избирателни райони. Общото между двете партии е, че те имат един и същ председател, който ги представлява пред държавните органи и съответно пред другите субекти на правото.

Откъде идва проблемът? В Закона за политическите партии (ЗПП), макар да не е изрично казано, че е недопустимо, според мен е забранено. Един български гражданин с избирателни права не може да членува в две политически партии. Този извод може да се изведе от тълкуването на член 11 от закона. Там е записано, че всеки доброволно подава заявление за индивидуално членство.

Членуването в друга политическа партия води до противоречиви интереси. Партиите се конкурират на избори, конкурират се при участие в публичните органи. Едната партия може да е на власт, а другата в опозиция. Затова не е допустимо подобно раздвояване.

Законът за политическите партии, който е действащ в момента, е третият поред, предишният не изискваше такъв значителен брой членове като сегашния – 2500. Затова при заседание на върховния орган на партията – конгрес или конференция, е необходимо да има норма на представителство на членската маса. След като уставът на първата партия не е бил приведен в съответствие с новия закон, би следвало да е върнат с указания за промени по реда, който новият закон изисква.

В случай че изискванията на новия закон не са били спазени, е било редно прокуратурата да поиска да бъде заличена първата политическа партия. Причините това да не се случи години наред могат да бъдат най-различни, но според мен могат да бъдат сведени до бездействие от страна на Софийската градска прокуратура. Защото законът е от 2005 г., с изменения, които са влезли в сила през 2009 г. Освен това чл. 40, ал. 1, т. 3 от ЗПП предвижда Софийският градски съд да постанови разпускане на партията, в случай че партията не е провеждала заседания на върховния си орган повече от 5 години. Председателят на партията е можел да предприеме и стъпки по прекратяването й по реда на чл. 38 от закона – с решение за сливане или вливане в друга партия или за саморазпускане.

В казуса според мен има злоупотреба с политически права. Струва ми се, че този човек счита политическите партии за търговски дружества, а те се подчиняват на съвсем различни правила. И в този смисъл не е допустимо и съдът да види, че има председател едно и също лице на две партии, и да допусне регистрация на такова обстоятелство.

Недействителна, незаконна ще се окаже регистрацията на втората партия, ако под 500 от нейните учредители са изрядни. Ако учредители и на двете са толкова, че броят им за втората е под 500, тази регистрация би следвало да бъде заличена като несъответстваща на закона.

По отношение на касиране на избора на народния представител конституцията не казва дали незаконността е само за нарушения в изборния процес. Така че съвсем реална е възможността да се оспори изборът на народни представители, ако те са учредители и на двете партии. Оспорването е задължение на прокуратурата (съгласно чл. 150, ал. 1 от конституцията главният прокурор сезира Конституционния съд).

Държавното обвинение може да приложи чл. 169б от Наказателния кодекс: „Който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева.“ Според мен с поведението си кандидатите за депутати от втората партия по незаконен начин въвеждат в заблуждение избирателите за политическата си принадлежност и идеология. В закона е казано „който попречи на някого“, а „някого“ са избирателите.

По отношение на съдебните състави и прокурорите, допуснали нарушенията, може да се приложи чл. 169в от НК: „Когато деянието по чл. 169-а и 169-б е извършено от длъжностно лице при или по повод изпълнение на служебните му задължения, наказанието е лишаване от свобода до пет години.“

 

КС е дал насоки в дело от 1992 г.

Ако СГС обяви втората партия за незаконна, а прокуратурата не оспори законността на евентуалния избор на всички народни представители в парламентарната й група, останалите ще бъдат независими. Няма пряка връзка между незаконността на партията и мандатите и статуса на избраните депутати. Правя извода от решението на Конституционния съд срещу регистрацията на ДПС през 1992 г. Тогава е поискана противоконституционност на движението и съдът казва, че дори да бъде обявена за противоконституционна, депутатите й остават в парламента като независими. За всеки депутат поотделно трябва да се прегледа дали е незаконен изборът му и съответно кандидатирането му от името на партията. Поотделно, тъй като мандатът на всеки избран народен представител е индивидуален.

 

*Авторката е главен асистент в катедра „Конституционноправни науки“ в Юридическия факултет на СУ, доктор по конституционно право.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Правилноооо, всичко което не се харесва на ББ, КН или ЦвЦв- да се мачка. Преди три месеца референдума, сега Марешки. Какъв е народа-никой като станете пожарникари пак се обадете. Хайде сега и да гласувате и да не гралсувате на кого му пука ………….

 2. На Волен му спретнаха дела за хулиганство и го подчиниха. Марешки го подкараха по същия начин – но тъй като делото за шамара ще се издъни след смяната на съдията, сега му измислиха по-тънък пиниз. Нищо, че първата партия на Марешки е трябвало СЛУЖЕБНО да бъде заличена от съда…

 3. Рабабабабабабабабабаббабабабабабабабабабабабабабабабабабабабабабабабабабаба каза:

  Марешки е бандит и трябва да е в затвора, а не в политиката.

 4. Да го ожалиш Марешки! С тази голяма рода може да си направи държава в държавата. А на избирателите – жална им майка, защото не виждат как им кроят поредната шапка! От една мутра, на цяло родословие от такива! Мислете!!! За Магарешки не ми пука, но много хора ще плачат от него.

 5. Това, че Тиквата е бандит, не означава, че Марешки не е!

 6. „…В Закона за политическите партии (ЗПП), макар да не е изрично казано, че е недопустимо, според мен е забранено…“ Сливата казва,че закона не го забранява изрично,но тя МИСЛИ, че Марешки е мошенник. Свещенна тъпота.Така е.За парите и бикините сваляме.

 7. Вече писах някъде , че авоарите на Марешки ще намалеят , а на някои ще се увеличат с по няколко милиона . Марешкия ги има 300 /триста / по негови признания . А НС ще се сдобие снай- великия разрушител на корупцията . Един вид Чингиз хан за бедствието , което яде България . Даже и Европа .

 8. Е, не! Егати статията. Труд доста се излагат, хаха! МНОГО жалко писанийце.

  Очевидно е, че има кампания против Марешки. Може да го наричате всякакъв, но е факт, че всички пенсионери си купуват лекарствата само от неговите аптеки – от 20 години, не от вчера. Не го подкрепям политически, но се надявам да успее и с бензиностанциите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.