Маринела Христова, интериорен дизайнер: Д-р Емилова може да преподава здраве на децата

Пловдивчанката изглежда като трета сестра на момичетата си

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева.

През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ. 

Маринела е убеден последовател на лечебното гладуване от 17 години. Определя се като стриктен, но в никакъв случай краен привърженик на здравословния начин на живот. На въпрос не я ли затруднява програмата в условия на голямото градско напрежение, отговаря убедено, че всичко се свежда до личен избор - да си здрав и в добра форма. Жената е интериорен дизайнер и е намерила собствения си стил в избор на менюто и организация на всекидневието за хората, които обича.

На плодове, чай и мед Маринела останала за пръв път почти веднага след раждане на втората си дъщеря. Щяла е да го направи още през бременността, подобно на свои приятелки, но още не била добре запозната със системата. При д-р Емилова започнала да ходи редовно след 2001 г. и с лекциите й попивала нова нагласа към грижата за тялото и духа. През годините се избавила от различни болести и неразположения, и вече посещава медицинския център заради пълния релакс, осигуряван от екипа на лекарката.

Маринела е имала проблеми с натрупани килограми, алергии, камъни в бъбреците, колит. С редовно гладуване оплакванията са отзвучали. По-рано жената консумирала много млечни продукти и колбаси. Те отстъпили за сметка на много зеленчуци, плодове, бобови храни, ядки и семена. На трапезата имат, според препоръките на д-р Емилова, месо от домашна ферма - само на празници, понякога козе мляко и сирене.

Когато втората дъщеря на Маринела била на 6 месеца, семейството направило първата си обща лятна ваканция на Боровец при д-р Емилова. Каката била на 5 години и изпълнила първата си програма на плодове, чай и мед. Според възрастта си двете деца са били на лечебен глад срещу чести простуди и дежурни за повечето малчугани заболявания. Те вече са големи и често мнозина приемат Маринела за тяхна сестра, защото има впечатляваща външност и манекенска фигура.

У дома момичетата се хранят здравословно, носят си и кутии с плодове за училище.

Но не винаги срещат насърчение извън семейството. Маринела споделя, че децата й упорито отказвали да изяждат задължителните кифла и мляко, представяни като „голяма грижа“ на родното образование за здравето на подрастващите. Училището било много активно в стремежа да накара малките да приемат вредни храни, вместо пресни плодове и зеленчуци. Срещу тази обърната пирамида пловдивчанката и много други родители също оказвали съпротива, но нищо в системата не се е променило кардинално. За това наученото от лекциите на д-р Емилова е истински университет за здраве и заедно с кулинарното училище в медицинския център дава необходимите полезни знания за постигане на хармония с природата. Маринела е убедена, че д-р Емилова може да преподава здраве на деца и учители и така да се предпазят от хронични болести цели поколения.

„Плодолечението е система за хармония в тялото, ума и духа“, споделя жената. При д-р Емилова тя се прилага в името на цялостния комфорт и е с траен ефект. Приятелският кръг на семейството на Маринела е сред убедените последователи на здравословния начин на живот и за поредно лято мнозина от тях ще са в медицинския център на Боровец за най-пълноценната лятна ваканция.

Рецепта на Веселин Станков

Сурово суши

(предястие за 4 порции)

Продукти (основни) - 4-5 листа водорасли нори, 300 г суров изчистен карфиол, 2 с. л. пълнозърнест сусамов тахан, сок от един изцеден лимон. 60-2

Продукти за плънката - Жулиени от моркови, краставица, авокадо и стръкчета копър

Продукти за соса - 1 каф. л. кленов сироп, сок от един изцеден лимон, 1 с. л. сусамов тахан, парченце пресен джинджифил, щипка морска сол, 100 мл вода.

Приготовление - В купата на кухненски робот се поставят основните продукти (без норито). Пасират се до получаване на смес със зърнеста структура (да се наподобява ориз). Разстилат се върху норито, поставят се плънката от жулиени зеленчуци и копърът, и се завиват листата водорасли. Нарязват се на парчета с дебелина 2 см. Продуктите за соса се поставят в блендер и се разбиват до получаване на плътна гладка маса.

Коментари

Задължително поле