Марин Киров: Шумен не принадлежи на Местан или Дъбов, а на хората, които заслужават да живеят по-добре

Шумен не е ничия партийна губерния. Областта не принадлежи на Местан или Дъбов, а на хората, които заслужават да живеят по-добре от сега. Това заяви в ефира на телевизия „Шумен“ зам.-председателят на Алтернатива за българско възраждане водач на листата на коалиция „АБВ-Движение21“ за 30-ти Шуменски МИР Марин Киров. По думите му българите се нуждаят от промяна, от нова вълна на политическа алтернатива на статуквото, което се е окопало, бранейки с нокти и зъби порочния режим на управление, който е наложило през годините.

„Относно новата вълна в политиката трябва да признаем, че АБВ направи показно на всички останали партии как се прави промяна. Ние не въведохме поправки в устава, с които да изолираме старите кадри, не въведохме ограничения, а просто дадохме абсолютно доброволно и осъзнато на едни нови лица да поемат отговорност. Отговорност, която осъзнаваме при всичките си срещи с избирателите на живо и в интернет. Пред нас задачата е не просто да разбием статуквото на национално ниво. Не е въпросът да покажем на лидери като Нинова как в действителност се прави промяна, целта ни е да докажем на хората по места в различните региони на страната, какъвто например е Шумен, че областта не е собственост нито на Местан и ДОСТ, нито на БСП и Димитър Дъбов. В региони като този политиците на статуквото винаги тръгват от мащабните проблеми. Аз също съм наясно за проблема с пречиствателната станция, с липсата на транспортен достъп, но съм учуден защо никой не говори за развитието на туризма. За това, че тук приходите от културен туризъм са 8-9 пъти по-ниски от тези в Велико Търново и то при положение, че историческата инфраструктура тук е много по-мащабна. Защо не се говори за проекта за спортната зала, който е много хубав, но съоръжението се строи без да е ясно какъв или какви спортове по-точно ще се развиват в него. Така, че наша е ролята да поставим на дневен ред всички тези по-обикновени проблеми“, посочи Киров.

Думите му допълни лидерът на Алтернатива за българско възраждане и водач на листата на Коалиция „АБВ –Движение 21“ за 21-ви МИР Стара Загора и 23-ти МИР – София Константин Проданов. Той отбеляза, че политиката не се нуждае просто от нови лица, а от хора с опит, идеи и възможности, чието първо работно място да не е просто поредното политическо назначение. „Господин Киров например, е значително под 40 години, но има професионална и академична биография, на която могат да завидят и хора на 50 години с голям международен опит, с докторска степен по право, активен участник в Съвета по съдебна реформа, където скриваше шапката на юристи два пъти по-възрастни от него. Т.е., ние предлагаме хора, които няма нужда тепърва да се доказват, хора ангажирани с идеалистичната може би за някои идея да променим нещо. Ние говорим за радикално нова икономика и високотехнологична, и високотехнологично земеделие. Икономика и производство, които ще накарат нашите сънародници от чужбина да се върнат в страната ни“, посочи Проданов. Сред по-близките приоритети на партията и коалицията той посочи премахване на плоския данък, въвеждането на необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи, както и диференцирано ДДС с по-ниска ставка за лекарства, детски стоки и учебници и по-висока за хазарт и луксозни стоки.

Марин Киров посочи, че от първия ден в парламента ще работи за намаляване на прага за иницииране и валидност на референдумите, вече предлагано веднъж от АБВ, но отхвърлено от партиите на статуквото, както и за защита на правата на длъжниците чрез създаването на Закон за гражданските фалити. Като приоритети той посочи още и повишаването на наказанията за трафик на хора и каналджийство на мигранти, както и промени в правосъдната система, насочени към постигането на бърз и справедлив съдебен процес.

Двамата лидери на АБВ бяха призовани за коментар и по отношение на напрежението по оста Европа – Турция и намесата на Южната ни съседка в изборния процес в страната. „Ние взехме възможно най-категоричната позиция по отношение на намесата на Турция във вътрешните ни работи. Става дума за наистина много груба намеса в изборния ни процес. Участие на турския посланик в предизборни клипове и открито легитимиране на една партия, която аз бих определил като анти българска, включително и като финансиране. Всички знаят, че се подготвя автобусен десант в деня на изборите с хора от Турция, които са инструктирани как да гласуват. Имаме информация, че към нашите сънародници в Турция се прилагат различни методи - от заплаха до различни видове стимули. Всичко това е много притеснително, особено в контекста на случващото се в Европа и напрежението между Холандия и Турция. Холандия всъщност показа как трябва да се действа в случая и не допусна намеса на чужда държава в делата си. Тук у нас ми се губи позицията на нашето правителство. Техните действия са беззъби. Ключово е държавата ни да заеме твърда позиция. Аз лично смятам, че турският посланик може да бъде обявен за персона нон грата, както и ДАНС да се сезира да види какви са тези турски емисари, които шетат из страната“, посочи Проданов.

Според Марин Киров ДОСТ се държи като партия, която служи на друга държава, а разликата е особено видима когато посланията на партията на Местан бъдат сравнени с тези на ДПС. „Не упреквам нашите братя мюсюлмани, че те поглеждат към Турция. Аз самият, като човек, който е получил част от образованието си там, и е работил там, съм впечатлен от Турция, като икономика и като социална държава. Така, че е нормално нашите братя от Шуменско или Кърджалийския регион да поглеждат към Турция като към място, където могат да намерят реализация. Само че не можем да отречем и агресивната политика на Турция към България, която не е от вчера. Още преди година и половина, когато Местан бе свален от лидерското място в ДПС, конкретно в Шумен имаше индикации за радикална намеса на служители на турското министерство по мюсюлманското вероизповедание, които работят тук необезпокоявано, и за които не е ясно, какъв ислям проповядват и дали се занимават с религия или с насаждане на отношения към Турция. Това са две различни неща. Никой от нас не оспорва това, че хората имат право да изповядват мюсюлманската религия, ние сме притеснени от агресивната намеса на Турция. Така, че когато говорим за ДОСТ, за Турция трябва да правим разграничение между мюсюлманите, които традиционно подкрепят ДПС и тези, които лансират ДОСТ като една протурска партия, а не като политическа сила, която е съсредоточила около себе си хора изповядващи конкретна религия“.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле