Марин Янев - Властелин на театъра

Марин Янев, любим наш актьор от театралната сцена, киното и дублажа, навършва 80 години на 17 март. Неговото творческо дълголетие продължава повече от 55 години, които той прекарва предимно в театъра - първо във Варна, после в Пловдив и София - в “Сълза и смях” и Народния театър “Иван Вазов”, част от чиято трупа става през 1985 г.

За съжаление актьорът няма да посрещне юбилея си на своята любима сцена - тази на Народния театър, тъй като по същото време там ще гостува Джон Малкович. Отказът на ръководството на театъра е обиден, това е и обезценяващо към националната ни идентичност, заяви в телевизионно интервю актьорът и режисьор Валери Йорданов.

Със или без голямо тържество, Марин Янев има любовта на публиката и най-големите отличия на родната артистична гилдия. През 1980 г. той взема наградата на Съюза на артистите, получава “Аскеер” (1998), “Икар” за водеща роля (2015), а на 27 март 2020 г. съвсем заслужено бе възнаграден с големия “Икар” за изключителен принос към българския театър. Актьорът е изиграл над 100 роли в театъра и повече от 60 в киното и телевизията.

Марин Янев буквално е отрасъл в театъра покрай родителите си - театър майстор и гардеробиерка. Първата му реплика на сцената на Варненския театър е: “Писмо за вас, мадам”, и е била наизустена с помощта на баща му. Малката роля на пиколо е само началото на една голяма мечта, която Марин Янев успява да постигне.

Родителите му, които наистина умирали за театъра, са най-щастливите хора в света, когато синът им е приет във ВИТИЗ. Там Марин попада в невероятна бохемска компания - той е от прословутия випуск’67 на Боян Дановски и Методи Андонов, в който са Стефан Данаилов, Катя Паскалева, Руси Чанев, Илия Добрев, Стефан Мавродиев, Меглена Караламбова, Северина Тенева, Кирил Кавадарков, Елена Райнова, Цветана Цветкова... Какви страшилища на сцената са всички те! Повечето от тях са разпределени в Пловдивския театър, а Марин и Меглена във Варненския.

Състудентката му Цветана е най-голямата любов в неговия живот. Историята им направо е като филм. Цветана е гадже на един от най-известните културтрегери - Атанас Кръстев, по-известен като Начо Културата от Пловдив. Двамата обаче се разделят. За да могат след това съвсем случайно Марин и Цветана да разберат, че всъщност са... един за друг. И така започва голямата им любов, която продължава и до днес.

Ролята, с която всички запомнят Марин Янев, е тази на МакМърфи от “Полет над кукувиче гнездо” - той я играе при огромен успех през 70-те и 80-те години на ХХ век. Тогава опашката за билети стига от “Сълза и смях” до градинката на “Кристал”. Народът е гладен за подобна пиеса. А виновник тя да дойде в България е Павел Писарев, който тогава е в Министерския съвет и отговаря за репертоара на театрите. Той всъщност рискува и я носи в театъра по времето на социализма. Всички ахват, когато прочитат пиесата. До този момент нито книгата, нито филмът са се появявали в България. Репетициите минават при невероятен ентусиазъм. Публиката е във възторг.

Марин Янев по някой път малко се дразни, че хората го свързват най-вече с тази роля. Защото той играе поне стотина други. Някои от тях са Антифол в “Комедия от грешки” от Шекспир, Хенри в “Камината” от Маргарит Минков, Бубнов в “На дъното” по Максим Горки, лекар в “Макбет” от Шекспир, проф. Сантана в “Призраци в Неапол” от Едуардо де Филипо. А ролята му на клоун в “Търси се стар клоун” в Народния театър е една от най-запомнящите се в последните години. В киното той също има немалко страхотни роли. Участва във филмите “Козият рог”, “Дърво без корен”, “Къде живееш?”, сериалите “Жребият”, “Васко да Гама от село Рупча”, “Пътят към София”. Още през 1969 г. се снима заедно с големите европейски звезди Джан Мария Волонте и Стефания Сандрели в “Любовницата на Граминя” на големия италиански режисьор Карло Лидзани.

Той е един от най-популярните гласове в дублажа. С неговия глас говори на български Жерар Филип в “Монпарнас 19”, бащата на Мулан в “Мулан”, Антъни Хопкинс в “Острието”. Някои от известните сериали, озвучени от него, са “Улиците на Сан Франциско”, “Съдружници по неволя”, “Семейство Сопрано”, “Монк”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура