Мария Габриел: В Европа има два милиона предприятия в социалната икономика

Много често социалното предприемачество в Европа остава на заден план, а цифрите са силни - в Европа има два милиона предприятия в социалната икономика, което представлява 10% от целия бизнес. Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на международната конференция за социални иновации "Партньорство за промяна".

Тя посочи, че 11 милиона души работят в социалната икономика, което е 6% от работната сила.

По думите на Габриел социалното предприемачество често е смятано за малко старомодно, но е факт, че днес младите социални предприемачи създават свои собствени платформи, което показва колко в крак с времето е то.

Социалният министър Бисер Петков посочи, че България вече има своята правна рамка за развитието на социалните предприятия в гласувания закон за предприятията от солидарната и социалната икономика. Очакваме този закон да даде тласък в развитието на тази дейност, каза Петков.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че най-новата програма на Столична община е програмата за социални иновации . Тя е пилотна и започва от 1 януари, бюджетът за 2019 година е 100 000 лева, като занапред може и да расте, ако е успешна. В рамките на три месеца могат да се подават проектни предложения.

Програмата е насочена към предприемчивите хора и организации, проектите им ще бъдат частично финансирани от общината.

Коментари

Задължително поле