Мария Захарова: Призоваваме ръководството на България да предприеме мерки по опазване на съветските паметници

Във връзка с оскверняването на съветските паметници в София Русия призовава ръководството на България да предприеме комплексни мерки за опазването им. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС. 

Дипломатът отбелязва, че на фона на антируската истерия, провокирана от Запада, София е залята от вълна от поругаване на съветските военни паметници. „Паметникът на Съветската армия и масов гроб в кв. „Лозенец“ бяха подложени на нови нападения от вандали“, обърща внимание Захарова.

„Ние сме дълбоко възмутени от подигравките с паметта на съветските войници, дали живота си, за да спасят Европа от нацизма. Необходимо е компетентните органи на България да проведат пълно разследване и да изправят пред съда замесените в тези зверства. Отново призоваваме българското ръководство да предприеме комплексни мерки за засилване на защитата на паметниците в съответствие със съществуващата двустранна правна рамка“, се подчертава в коментара.

"Трябва да надделее разумният, цивилизован подход“, подчерта официалният представител на руското външно министерство. „Политическата ситуация не може да бъде извинение за атаки срещу паметници на общата история на нашите страни, нашите братски народи“, се казва още в изявлението на говорителя на руското външно министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия