Мария Захарова: САЩ нямат право да изискават от Русия да напусне Венецуела

Снимка: Архив

САЩ нямат право да изискват от Русия да премахне военното си присъствие във Венецуела и да прекрати търговското си сътрудничество с южноамериканската държава, заяви на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предава TACC.

Коментирайки изявленията на Вашингтон, тя отправи въпрос на какви основания са направени те. „На основата на международното право, на американските закони или на основата на някакви правни актове, за които никой не знае? Честно казано, това не е реторичен въпрос, иска ми се да получа отговор на него“, категорична беше Захариева. Тя напомни, че „руските специалисти пристигнаха във Венецуела в съответствие с разпоредбите на двустранното междуправителствено споразумение за военно сътрудничество. Никой не е отменил този документ. Руската страна не наруши нищо: нито международните споразумения, нито вътрешното законодателство на Венецуела; Русия не променя баланса на силите в региона, Русия не заплашва никого, за разлика от Вашингтон".

„Що се отнася до изявленията на американския държавен секретар и вицепрезидента на САЩ, ние виждаме в тях доста арогантен опит за диктат в суверенни държави – не една, а няколко. А това обикновено е в традициите на съвременната американска дипломация, но сега разглеждаме конкретен случай. Диктуват на съвременните държави как трябва да изграждат отношения помежду си ”, посочи Захарова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия