Марк Зукърбърг загуби над 6 млрд. долара заради скандала с изтичането на данни на потребители

Главният изпълнителен директор и основател на Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг е изгубил 6,06 милиарда долара, след като акциите на компанията поевтиняха заради скандала с изтичането на данни на потребители, съобщи Си Ен Би Си.

Котировките на акциите на Фейсбук спаднаха с до 8 процента, след като се появиха информации през уикенда, че компанията Кеймбридж аналитика (Cambridge Analytica) е използвала данни на над 50 милиона потребители на социалната мрежа без тяхно разрешение.

Зукърбърг, заедно с филиали, притежава над 403 милиона акции на Фейсбук, според Кортни Ю, директор на отдела за проучвания към компанията Екуилър (Equilar).

Тези акции все още струват около 68,5 милиарда долара.

Въпреки загубата Зукърбърг все още е четвърти по богатство в света след американския предприемач и ръководител на компанията Амазон (Amazon) Джеф Безос, съоснователя на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс и инвеститора Уорън Бъфет.

Кеймбридж аналитика влезе в новините като компанията за анализ на данни, която е работила по рекламите във Фейсбук за предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп през 2016 година. Фейсбук блокира събирането на данни от приложението на компанията през 2015 година и обяви в петък, че прекратява работата си с нея заради това, че е излъгала, че е изтрила събраните потребителски данни.

Според разследване на вестниците "Ню Йорк таймс" и "Обзървър" Кеймбридж аналитика е събрала данните на 50 милиона потребители на Фейсбук и ги е използвала, за да разработи софтуер, позволяващ да да се влияе на вота.

Преди няколко години Фейсбук каза, че Кеймбридж аналитика е получила данни за потребители от приложение в социалната мрежа. То предлагало заплащане на потребителите, за да попълнят личностни тестове. Приложението било свалено от 270 000 души. Благодарение на него разработчикът на приложението можел да стигне до различни информации за потребителите, които са го свалили, като например съдържание, което те са харесали, и дори да получи информации за техните приятели. Така чрез приложението били събрани данни за милиони хора.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии