Мартеници за засяване са хит тази година

Боб, кратуни и жито допълват червените и белите конци

Търговците предлагат коркови закачки за ценители на хубавите питиета

Дни преди 1 март всичко е мартеници. Един от най-българските символи е превзел улиците у нас, а писма и колети с червено-бели пискюли вече пътуват към чужбина. От година на година майсторите на мартеници са все по-изобретателни и напоследък все по-малко разчитат на китайски творби. Поне това личи от пазара на мартеници в Шумен. Нищо че не всички производители имат занаятчийска тапия. Дори повечето в битието си работят като учители, счетоводители... Дали са пълна воля на фантазията си и на желанието да усмихнат и зарадват купувача.

Това обяснява шуменката Мадлена Божилова, докато продължава да рисува нахилени бобчета. Едър български боб се превръща под четката във веселяшки екомартеници. Майсторката признава, че тази година най-трудно й било да намери кило сносно вариво. Държала да е нашенски и по-едър сорт, а все попадала на вносен, напукан и жълт боб. Затова започнала да твори в последния момент.

Част от моделите са за ръка - усмихнати момичета, изплезени момчета, даже брадясали, както е модно. Има и закачливи, еротични предложения за ревер, но те са бутикова серия, смее се Мадлена. Подходящи са за мъже шегаджии, които носят на майтап и ще си закачат такъв червено-бял трофей. След като видиш щъркел, екомартеницата от боб може и да се посади, а при повече късмет ще даде и реколта, смее се майсторката.

За любителите на хубави питиета изненадата й тази година са мартеници от коркови тапи. Но не обикновени, а от италианско фраголино. Запушалките за пенливото вино са със специфична форма и точно от тях Мадлена се е постарала да си набави достатъчно количество от Ботуша. Идеята за рошльовците от корк дошла миналата година, когато шуменката изработила само един за себе си, но приятели се надпреварвали да й го искат.

Екосергия е заредила и Светлана Миланова - ечемик, дрян, метли и кратунки са превърнати в оригинални мартеници за дома. Житото е събирано още миналото лято от шуменски ниви. Няма начин мартеница с пълни класове да не носи берекет за всяка къща, обяснява тя. Украсените метлички ще отворят път за добро в домовете. Шуменци най-много се радват и на семейните табелки за врати от чиста вълна в алено и бяло. Светлана изписва фамилии по поръчка. Само се моли да не идват поръчки с много дълги имена, защото писането с вълна не е лесно. Хит са и истинските издълбани кратунки, в които сред пръчки от напъпил дрян гнездят щъркели. Навремето с такива е било пълно в бита - пиели са вода, поливали са си при къпане за „честита баня”, спомнят си клиенти край сергията.

И за кратунките обаче майсторите се оплакват от липса на реколта - годината била много лоша за тиквите. Светлана очаквала богат урожай от градината в близкото село Панайот Волов, но узрели едва дузина. Наложило се да иска от съседи. Същото обяснява и занаятчийката Албена Стоянова, която е известен майстор на Пижо и Пенда от кратуни. И нейните посеви се похабили, макар че сяла семена в плодородното село Мараш и в съседното Вехтово. Тази година ще дебютира като земеделка в с. Кюлевча под Мадарските скали. Успяла да направи няколко кукли по метър и сега деца се надпреварват да се снимат с тях. Мартениците са им семеен бизнес - освен Албена щанд имат сестра й и майка й, но всяка е със свои модели.

 

В чест на годината на петела

Произведените в Китай кукуригат

Съвсем без китайски привкус не може и почти всеки щанд в Шумен предлага кукуригащи мартеници. Все пак е година на Огнения петел според китайския календар, обясняват търговци. Някои са успели да направят петльовци със съвсем истинска перушина.

Освен това, без някой да разпорежда изрично, майсторите масово са обявили и състава на мартениците си. Даже някои са под забрана за деца до 3 г.

Над 100 са търговците само по ларгото. А кой на кое място ще бъде, се знае още от първия работен ден на новата година. Тогава по стара традиция шуменските мартеничари се разбират в общината. И няма спор - това е най-приятната дейност, с която можеш и да зарадваш, и да спечелиш. Ако дадеш примерно 500 лв. за материали, може да ги превърнеш и в 2000, казват дългогодишни находчиви продавачи на здраве и красота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи