Мартин Димитров: След публикуваните стенограми за КТБ най-важното е колко пари са върнати обратно в масата по несъстоятелност

След публикуването на двете стенограми за КТБ най-важното е колко пари са върнати обратно в масата по несъстоятелност. Това е най-важният въпрос, защото, ако са върнати парите, са хванати хората. Това каза пред БТВ Мартин Димитров.

„Данните, които имаме до момента, са лоши. Пълен провал на държавата, по отношение на връщането парите на КТБ. Очевидно синдиците не се справят, Фондът за гарантиране на влоговете не се справя, Министерството на финансите не се справя.

На нашия въпрос от месец април колко пари до момента сте събрали вече дори не ни отговарят. Бягат от отговора на този въпрос, с което ни принудиха, нас с Петър Славов и Методи Андреев, да водим поредното дело срещу Министерството на финансите”.

По думите му най-важният въпрос е може ли нещо да се направи сега. Единият вариант, който искат парламентарните партии и сегашното управление, е нищо да не се прави повече.

Може да се направи все още международно разследване, както направиха навсякъде по света, където имаше подобни фалити, допълни Димитров.

Той припомни, че има написан доклад, но това не е същинско разследване, а подготовка за разследване.

"Българската страна отказа международното разследване, въпреки нашите усилия. Не е толкова късно това да бъде направено, защото парите могат да бъдат проследени, виновните лица могат да бъдат разкрити и поне част от парите могат да бъдат върнати", добави Мартин Димитров.

Сегашният парламент се отказа, там темата вече не присъства, искат и ние да се откажем, то това би било голяма грешка, коментира още той.

Според него е имало чадъри от страна на държавни институции и някой си е затварял очите.

На страница 18 има една интерес. Констатация че източването е ставало между 2011 и 2014 г., което означава и в мандата на ГЕРБ, и в мандата на БСП, каза още Димитров.

Според него, ако са искали да ги хванат, са можели да ги хванат:

"Още повече, че в този момент КТБ са придобивали друга банка, което е основание за пълна проверка. По нашето законодателство не могат да ти позволят да купиш друга банка, освен, ако не бъдеш проверен на място за всичко. Дали тази проверка се е състояла все още нямаме отговор".

Да управлява БСП, в техния мандат да се случва източването на банката и после да ни казват, че са ни спасили – това е много нахално и много нагло изказване, допълни Мартин Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България