Мартин Шулц - Вдъхновяващият лидер

BERLIN, GERMANY - JANUARY 26: Martin Schulz, President of the European Parliament and member of the German Social Democrats (SPD), gestures after SPD delegates re-elected Schulz with 93% as SPD European Parliament delegate on January 26, 2014 in Berlin, Germany. The SPD is holding a federal congress to elect its European Parliament delegates as well as to chart its domestic political future. The SPD is the junior member of the new German coalition government. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Напоследък го наричат “богът канцлер”. Не, не. Не е грешка. Колкото и неуместно да звучи от чисто идеологическа гледна точка, лидерът на германските социалдемократи и кандидат за канцлер Мартин Шулц се ползва с почти божествен статут сред цели групи от населението на Германия. Заглавието започна от директен превод на хаштаг кампанията, която младите германци водят от негово име - #gottkanzler.

И изразът не е подбран случайно. С официалното си включване в предизборната кампания преди месец бившият председател на Европейският парламент даде тласък на политическия дебат в Германия, който мнозина смятаха за невъзможен. Не и сега. Когато отколешната германска непоколебимост в общите цели на ЕС е поставена под въпрос. Но, на шега, на майтап - Мартин Шулц е най-популярният политик в Германия от месеци. Квотата му на одобрение надхвърля 50% за сметка на тази на канцлера Ангела Меркел, която се движи между 38 и 50 на сто от мненията на гражданите. С всички основания за това - от разширяването на ЕС през световната финансова криза и плаващите отношения с Русия до бежанската драма, Брекзит, заплахата от тероризъм - 12-те години, през които “мама Меркел” водеше шлепа на Ханзата през мътните световни води, бяха успешни и плодотворни, но германците са и прагматични хора - и усещат кога е дошла нуждата за смяна на навигатора. “Обожавам да съм в кампания. Само тогава наистина се чувствам човек. Само тогава разбираме дали работата, която сме свършили, има стойност. Дали се оценява от хората. Политикът е политик, когато е в кампания. Когато движи обществения дебат. Когато кара хората да се чувстват истински представени във властта. Когато посланието ни достига до тези, до които е насочено, ние винаги печелим.”

Думите са на Мартин Шулц. Изречени пред автора и други присъстващи в един септемврийски ден на 2008 г., в хотелски комплекс в предградията на Вилнюс. Стратегическо предизборно заседание. Тогавашният лидер на парламентарната фракция на европейските социалисти повеждаше групата и партията си към предизвестена загуба. На изборите през май следващата година ЕС за първи път щеше да гласува в един и същи ден; кампанията щеше да е колосална - гражданите на 27-те избират заедно представителите си в Европарламента - залогът ще е огромен.

Отвъд лозунгите обаче левите в Европа се готвеха най-накрая да платят пълната цена на разширяването на изток, за което се бяха борили с десетилетия - тотален разгром! Благодарение на гласовете от Източна Европа! Честито! И прагматичният Шулц съзнаваше много добре - на края на заседанието, след речите и изпращането на тотемите на левите номенклатури от Изтока (и от Запада) попита всекиго от останалите за “евтиния полет с прекачвания” вечерта: “Имаме ли шанс въобще у вас?” Аз честно признах, че посланията от кампанията няма да стигнат до никого в България, защото родните политици са свели еврочленството ни до бакалщина. “Едни пари” за “едни хора”. Години да минат, това няма как да се промени. Идеологията за солидарността на обединена Европа спрямо балканското “аз да съм добре” ще отнеме десетилетия, докато проникне реално и "хване дикиш” в тези общества, а дотогава “я камилата, я навигатора й”. Но нейсе! Разбрахме се. Тогава!

Загубата на изборите в Саар през отминалия уикенд - в най-рядко населения регион на Германия - дори не са реален тест за Шулц. Провинцията е бастион на християндемократите на Меркел, които управляват там от 1998 г. Истинското изпитание преди парламентарните избори през септември ще е местният вот в Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия. Особено в последния “ланд”. Мартин Шулц започва кариерата си там. Роден на 20 декември 1955 г. “просто Мартин”, както предпочита да го наричат, пренебрегва университетското образование за сметка на практическия опит. Открива книжарница в родния си Вюрзелен през 1982 г. И като такъв е избран за кмет на градчето. Растежът в йерархията на ГСДП (Социалдемократическата партия на Германия) го изтласква до кандидат за евродепутат през 1994 г. И оттогава не е напускал Европарламента. Досега. Когато е тръгнал към канцлерския пост в Берлин.

 

„Човекът“ на Берлускони

Месец юли, 2003 година. Италия поема председателството на ЕС. Пред Европарламента Силвио Берлускони коментира изказванията на Мартин Шулц за “управлението на Италията му”, оприличавайки го на “пазач в нацистки концентрационен лагер” и му предлага работа в киното. Всички евродепутати се надигат в аплодисменти в знак на протест. След 15 минути шумно пляскане Берлускони слиза от трибуната, без да е имал възможността да представи програмата на правителството си. Шулц - 1 на 0.

 

За него

Ще сбърка Венецуела с Бурунди

Г-н Шулц, трябва да се безпокоите от растящата бедност в Европа и хилядите африканци, които заради провала на европейския колониализъм сега се опитват с риск за живота си да стигнат до Европа, където ги пъхате в лагери като нацистките. А не да изразявате „сериозно безпокойство” за ситуацията във Венецуела. Обзалагам се, че ако ви покажат карта и ви попитат къде е Венецуела, ще се объркате и ще посочите Бурунди

Николас Мадуро, президент на Венецуела, през 2015 г.

 

Забележително начало

Шулц отбелязва забележително начало за ГСДП. Основното ни предимство е, че от една страна, преди всичко е непознат за цели сектори от германското общество. От друга, печели с размах. Но това е просто реалността.

Йенс Цимерман, депутат ог ГСДП

 

Езикът на Шулц

Трябва повече за помислите. Наистина. Не може просто така да се правят изказвания. Ако поискате вашите поддръжници да скандират „Да направим Германия отново велика”, това не е с нищо по-различно от изказванията на Доналд Тръмп.

Волфганг Шойбле, министър на финансите на Германия

Коментари

Задължително поле