Нападателите на Роженския манастир прокопали дупка в стена, търсели легендарно златно съкровище

Банда от шестима маскирани мъже е нападнала Роженския манастир край Мелник и са извършили дръзки действия в търсене на златно съкровище.

Мъжете са били от ромски произход, се е видяло на видеокамерите, заснели наглото нахлуване. Те се появили пред портите на манастира около 20 часа. В него имало само един свещеник, който им казал, че вече е затворено. Но те го изблъскали, отчето бил повален на земята, а после довлечен до църквата. Там е бил завързан с тиксо за стол. Отнет му е и мобилния телефон.

Циганите носели кирки и лопати. Веднага се насочили към зида зад иконостаса и започнали да копаят дупка, разказал отчето пред разследващите.

Близо час бандата копала, след което си събрали инструментите и си тръгнали.

Отчето успял да се развърже, но се чудил как да съобщи и да викне полиция, защото нямал телефон. После успял да се свърже по интернет с познат и така е подаден сигнал за нахлуването.

Полицията е направила два огледа на манастира. Установено е, че вътре е имало монтирани около 20 камери, 11 от които са били счупени от бандата. Но другите са заснели лицата на извършителите, както и техните действия.

„Вярвам, че престъпниците ще бъдат заловени, лицата им се виждат доста ясно на записите. Само на главите са имали качулки, вероятно са някакви иманяри и са се вързали на стари приказки за закопано имане. Аз лично не вярвам, но хората от години говорят,че в зидовете на манастира имало зазидани жълтици, разказа кметът на село Рожен Сашо Филипов.

Възможно е обаче и циганската банда да е действала по чуждо поръчение.

Свещеникът Теофил, който е бил сам в светата обител, е замествал титуляра за ден-два. Той пристигнал от Хаджидимово, за да замести колегата си, когато му се е случило стресиращото преживяване. Той е прегледан от медици, няма наранявания, само е бил доста стресиран, разказа кметът Филипов. Отец Теофил е бил разпитан два пъти от полицията, след което си е заминал.

Подобно нагло нападение в района на църква или манастир не е имало. Местните хора са потресени от наглостта на ромите извършители. Те вярват,че Бог ще ги накаже. И са доволни,че няма ранени и не са пипнати ценните икони.

Роженската света обител се слави с притежанието си на една от Чудотворните икони на Богородица Портаитиса.

Бандата се издирва в района на Петрич и Сандански.

Коментари

Задължително поле