Маските падат пред урните

Снимка: Архив

В изборните комисии - 3 квадратни метра за всеки гласоподавател

Разчертават дворове, коридори и стаи заради спазването на дистанция

Чистим ръцете до машините

Ще трябва да свалим за малко предпазните маски в деня на изборите, за да може членовете на изборната комисия да ни разпознаят по лична карта.

Гласоподавател ще сваля предпазната маска в избирателните секции само за кратко, “при удостоверяване на самоличността”, а тъмната стаичка за гласуване трябва да бъде поставена така, че “входът ѝ да е обърнат към стена, за да се избегне докосване от избирателите на пердето на входа ѝ”. Това са само част от инструкциите с противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването, с които “Труд” разполага.

Работният вариант на указанията на здравните власти за провеждането на парламентарните избори на 4 април е от 16 страници с 10 раздела и все още не е официализиран, а документът се обсъжда от членовете на ЦИК. Окончателният му вариант трябва да бъде предоставен на Районните избирателни комисии (РИК) този четвъртък - на 18 февруари. Самите места за гласуване пък трябва да са разчертани предварително, за да може да се осигури дистанция между членовете, застъпниците, наблюдателите и избирателите.

Заради епидемията от коронавирус, пред сградите, където в които има избирателни секции, както и в коридорите, местата за изчакване на ред до урната трябва да са маркирани за минимална дистанция от 1,5 метра. Така ще трябва да бъдат разчертани дворовете, тротоарите, коридорите и стаите за гласуване. На пода пред масата, на която са разположени членовете на съответната избирателна комисия, също трябва да има положена разделителна линия, “която да указва на избирателите спазването на дистанция между тях и членовете на избирателната комисия”. Препоръката е достъпът на избиратели да бъде организиран така, че да не се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м. - гласоподаватели и членове на избирателната комисия. А избирателите да си носят свой химикал по възможност. Химикалките в секциите пък също ще се дезинфекцират.

На всеки 5 до 10 минути на кръгъл час помещението с избирателна урна трябва да се проветрява и това е при условие, че няма възможност прозорците да се държат постоянно отворени. Ако пък сградата не позволява отваряне на прозорците, то вентилационните системи трябва да не позволяват смесването на въздушни потоци от едно посещение с друго.

До всяка машина за гласуване трябва да има поставен дезинфектант за ръце, а избирателите ще трябва да почистват с него ръцете си, преди да упражнят правото си на глас. По отношение на вирусоцидното действие на препаратите, те задължително е необходимо да са разрешени за употреба от здравно министерство. Препоръките на властите са те да са с бърз ефект на почистване - до 15 минути.

За членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) трябва да има осигурени и достатъчно количества сапун, както и хартиени кърпи в санитарните възли. Препоръчва се хората в СИК да не разменят местата си, да не се хранят в помещенията за гласуване или ако пият кафе или закусват, да са на повече от 1,5 метра от останалите в помещението.

Още препоръки

- Хората от рисковите групи за тежко протичане на COVID-19 - лица на видима възраст на и над 65 години, могат да бъдат с приоритетен достъп до мястото за гласуване.

- При предизборна кампания “от врата до врата”, агитационните материали да се поставят на дръжката на вратата и/или в пощенската кутия.

- Преди началото на изборния ден с безконтактен термометър се мери температурата на членовете на РИК и СИК, а в случай на симптоми, лицето се изолира в отделно помещение до идването на екип на Спешна помощ.

- Членовете на СИК броят бюлетините и с ръкавици. Критичните точки за евентуална зараза са повърхности, свързани с поток от хора - маси, дръжки на врати и прозорци, парапети, ключове за осветление.

В Бургас

Обработват протоколи в Конгресния център

Мария Кехайова, ТРУД

В Бургас в момента се обсъжда усилено въпроса протоколите от СИК да се обработват не в зала “Бойчо Брънзов” както досега, а в конгресния център на Морска гара. Мотивът за промяната е фактът, че там има голям паркинг, който ще побере автобусите, които се струпват след края на изборния ден.

При всички случаи, хората ще изчакват навън, на определени за това места, или в автобусите. ”Ние обработваме най-много секционни избирателни протоколи, сравнено с останалите градове в страната, все пак имаме 13 общини”, каза Елка Стоянова, председател на РИК-Бургас. “Отсега сме започнали да правим план, как ще протече събирането на протоколите след края на изборния ден”, обясни Стоянова. Ще има химически тоалетни, медицински екипи.

В Пловдив

Малките класни стаи са проблем

Ваня Недялкова, ТРУД

“Не ми е ясно как ще се спазва дистанция не само в селските училища с малки класни стаи, а при нас в изборната нощ, когато ще приемаме книжата на секционните избирателни комисии”, заяви за “Труд” шефката на РИК - Пловдив-област, Дарина Тодорова.

По традиция комисията се помещава в шеста палата на панаира, която е голяма, но секциите в областта са над 500.

“Трябва да получим подробно разписани правила, иначе в изборната нощ протоколи ли ще приемаме, или ще следим дали членовете на СИК-овете изчакват на дистанция”, попита риторично Тодорова. РИК - Пловдив-град, още не са провели първото си заседание, комисията за Пловдив-област се събра за първи път снощи, но и двете комисии чакат указания от РЗИ за противоепидемичните мерки.

Във Велико Търново

Имало достатъчно време до изборите

Веселина Ангелова, ТРУД

Областната управа във Велико Търново е снабдила Районната избирателна комисия с необходимите дезинфектанти.

Това съобщи пред “Труд” Десислава Йонкова, председател на РИК в старата столица.

“Комисията бе назначена едва в събота и на този етап все още не можем да анализираме и да локализираме определени проблеми, които ще съпътстват провеждането на изборите в региона.

Все пак има цели два месеца до вота”, каза Йонкова.

Тя допълни, че тепърва ще се уточняват мерките по обособяването на отделни коридори за гласуващите в секциите, къде ще бъдат поставени устройствата за мерене на температура, регламента по спазването на дистанцията и др.

Във Варна

СИК ще се отчитат в точни часове

Даниела Фархи, ТРУД

Секционните избирателни комисии във Варна ще се отчитат по график с точен час на явяване, за да се избегне струпването на хора. Такъв вариант обмисля РИК, съобщи пред “Труд” председателят ѝ Велин Жеков. “Когато съответната СИК е готова и го обяви, ще получи час за предаване на протоколите. Всичко е въпрос на дисциплина, която се надяваме членовете на СИК да спазват. Ако си пропуснат часа, ще останат последни”, поясни Жеков.

Според него заради значително по-високото възнаграждение за членовете на секционни комисии в РИК вече звънят граждани, желаещи да участват в тях. “Насочваме ги към политическите партии”, каза Жеков. Той допълни, че партиите трябва да осигурят и резерв от кандидати за мобилните секции, тъй като броят на карантинираните непрекъснато се променя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения