Масово заразяване с трихинелоза след консумация на дивечово месо в Благоевградско

Масово заразяване с трихинелоза, след консумация на дивечово месо, което не е било изследвано, са установили контролните институции в Благоевград. Двама душ иса настанени в Инфекциозна болница-София, 8, засега, са на домашно лечение. Проверява се версията за незаконен лов в района на село Брежани.  

Първите случаи на заразата са открити при проявени тежки симптоми на заболяването. От направените до момента проби 11 са положителни, като се очакват резултатите на още пет, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоянов: "Ние, каквото е трябвало, сме предприели. Уведомени са личните лекари. Назначено е лечение. Има двама човека в болница в София, издирваме други хора".

Всички заразени са консумирали месо от отстреляно диво прасе. Въпреки че изследването е задължително и на символичната цена от 1 лев, ловците не са го направили преди да се заразят и разболеят, заяви пред БНР областният директор на БАБХ д-р Бащавелов: "След като са постъпили първите оплаквания от болните пациенти в РЗИ се обадиха и изпратиха хората с продукти, добити от тези диви прасета, които да изследваме и се оказа, че става въпрос за трихинела спиралис".

Термичната обработка на заразено с трихинелоза месо не е гаранция за здравето и живота на хората, категоричен е д-р Бащавелов: "При такива случаи единственото нещо, което се препоръчва, е това месо от това животно да бъде унищожено".

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България