Росица Матева, ЦИК: 5053 общински съветници ще избираме на 29 октомври

Снимка: Булфото

На местните избори на 29 октомври ще избираме 5053 общински съветници. Това каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг пред медиите. 

Тя посочи, че на 27 септември ще бъде изтеглен жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината. "Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии (ОИК)", обясни Матева.

Kрайният срок за регистрация на кандидатите за участие във вота е до 26 септември. 

На страницата на ЦИК вече фигурират списъците с имената на гражданите, подписали се в подкрепа на политическите формации. Тя призова, ако има избиратели, които фигурират, но не са се подписали, да отправят сигналите си към Комисията за защита на личните данни. 

Попитана как ще изглежда софтуерът на машините, Матева заяви, че има изискване към изпълнителя да предложи два варианта. Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. По думите ѝ ще стане ясно как ще се случи това, след като бъдат проведени преговори с изпълнителя и бъде сключен договор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика