Матео Салвини: Връщането на мигранти от френската граница е враждебен акт

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини разпространи снощи видеозапис, на който се вижда как френската полиция връща мигранти от френската граница, определяйки това като потенциален "враждебен акт". Франция обаче твърди, че става въпрос за нормална процедура, предаде Франс прес.

Видеото, заснето вчера сутринта от жител на италианското градче Клавиер е, показва как кола на френската полиция оставя трима души и се връща обратно във Франция, на няколко десетки метра оттам. Всичко това придружено от драматична музика.

"Невероятно видео! Да се разпространява възможно най-много", коментира италианският министър в социалните мрежи. Той призова за "бързи, изчерпателни и убедителни обяснения", определяйки случая като провокация и враждебен акт.

Снощи префектурата във френския югоизточен департамент От-Алп съобщи в комюнике, че става въпрос за "процедура на отказан достъп на границата, напълно съответстваща на възприетата практика между френската и италианската полиция, както и на европейското право". Трите лица са получили отказ да бъдат допуснати на френска територия на граничния пункт Монженевър, на 500 метра разстояние от Клавиере, а най-близкото италианско полицейско управление - в Бардонекия - е било информирано.

Всяка година хиляди мигранти, опитващи се да преминат във Франция, са спирани и връщани на италианската граница. Миналата година много от тях бяха докарвани от френската полиция директно на гарата в Бардонекия, отбелязва АФП.

Тези случаи на обратно връщане на мигранти представляват процедура, която е различна от случаите със стотиците кандидати за убежище, които Франция всяка година връща обратно в Италия, прилагайки Дъблинските споразумения, според които искането за убежище се подава в първата достигната европейска страна.

В началото на седмицата Салвини също разкритикува френската жандармерия, която навлязла в италианска територия и оставила мигранти в гористата местност край Клавиере.

В този случай Франция призна за "грешка", обяснявайки, че жандармеристите не познавали добре района. Говорител на президента Еманюел Макрон обаче обвини италианския министър, че използва случилото се като политически инструмент.

Днес Салвини обяви, че изпраща италиански полицаи да патрулират на френската граница, за да попречат на връщането на мигранти.

Отношенията между Рим и Париж се обтегнаха през последните месеци, припомня АФП. Италия обвинява европейските си партньори, на първо място Франция, че са я оставили сама да се справя с мигрантската криза и с пристигналите по крайбрежието й около 700 000 мигранти от 2013 г. насам.

/БТА/

Коментари

Задължително поле