Матю Палмър: САЩ искат да отстранят пречките пред влизането на Северна Македония в ЕС

Спешно трябва да се проведе междуправителствена конференция за започване на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, заяви заместник-помощник-държавният секретар на САЩ Матю Палмър, цитиран от „Слободен печат“.

„Спешно е. Вярваме, че Северна Македония и Албания заслужават междуправителствената конференция и официалното откриване на преговорите за присъединяване. Наистина искаме да видим това договорено тази година“, каза Палмър.

Той заяви, че Съединените щати искат да „отстранят пречките“, отбелязвайки, че Северна Македония и Албания са свършили трудна работа, направили са си домашните и са реализирали необходимите реформи.

„Проведете междуправителствената конференция и поставете този процес здраво на пътя“, каза американският дипломат.

Палмър подчерта, че Вашингтон би искал Скопие и София да решават проблемите в двустранните отношения чрез диалог и да държат настрана проблемите си от многостранни формати, включително НАТО и ЕС. „Със сигурност никой не иска да вижда как един съюзник в НАТО, партньор от НАТО, заплашва друг“, отбеляза Палмър.

Подчертавайки, че борбата с корупцията е една от основните ценности на членовете на НАТО, Палмър подчерта, че САЩ очакват северномакедонското правителство да „свърши по-добра работа“ в борбата с корупцията.<

„Гражданите на Северна Македония очакват това от тяхното правителство. Колкото по-добре правителството се справя с корупцията, толкова повече ще постави този проблем под контрол и повече други държави, включително съюзници от НАТО, ще виждат Северна Македония като място за инвестиции, вярвайки, че споразуменията ще бъдат спазени, където няма да бъдат подкупени и където те ще имат разумна възвръщаемост на инвестициите в предвидима среда, включително в съдебната система“, посочва дипломатът.

Той оцени, че е важно държавата да организира преброяване в съответствие със стандартите на Евростат и призова опозицията да не бойкотира и да върши работата, за която гражданите са я избрали.

„Важно е опозицията да се появи в парламента, да си върши работата, да представлява интересите на своите избиратели, хората, които са я избрали да представлява техните интереси. Бойкоти, блокади, не вършене на работата си, нищо от това не води до напредък“, заяви Палмър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа