Махат хартиените касови бележки

Хартиените касови бележки и касовите апарати постепенно може да бъдат премахнати.

При онлайн пазаруване и плащане с мобилни телефони

Правят работна група за промените

Фискалните устройства може да изчезнат от магазините

Хартиените касови бележки постепенно може да бъдат премахнати, като това първо ще стане при онлайн покупки и при плащане с мобилен телефон в магазина. А самите касови апарати може да изчезнат от магазините. Предложението да бъде въведена софтуерна фискализация беше направено от представители на бизнеса по време на онлайн семинар на НАП за електронната търговия.

“Приемам аргументите за необходимостта от въвеждане на софтуерна фискализация и предлагам да се започне от електронната търговия”, каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Според нея, ако новият начин за отчитане на продажбите е ефективен и се увеличи коректното плащане на налозите от страна на търговците, може да се разшири сферата на приложение. За целта Галя Димитрова постави задача работна група да представи рамките на необходимите промени.

Софтуерната фискализация беше разяснена от Иван Аржентински от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). При нея след плащане от клиента към търговеца данни за сумата и стоката се изплащат в реално време към фискален оператор, който ги обработва. А търговецът връща на клиента електронен фискален бон - по мейл или директно на телефона му.

Ролята на фискален оператор може да играят познатите касови апарати, но може да бъде и един касов апарат за цял магазин, в който има няколко продавачки. Възможно е данните за оборота да се съхраняват във фискална памет (която в момента е в касовия апарат), която се намира в център за данни на стотици километри от самия магазин. И търговецът само да наема тази фискална памет, където да съхранява данните за оборота. Възможно е ролята на фискален оператор да играе и специализиран софтуер, стана ясно от думите на Иван Аржентински. Според него още през 2021 г. може да започне издаването на електронни касови бележки при онлайн пазаруване и плащане с мобилен телефон. А постепенното премахване на познатите касови апарати може да стартира от 2022 г.

Сайтове ще ни напомнят, че трябва да плащаме налози

Провериха всички с оборот в интернет за над 5000 лв.

Данъчни се правят на клиенти

От НАП получават данни от куриерските фирми за доставените стоки с наложен платеж.

Данъчни проверяват дали онлайн търговците плащат налози като се правят на клиенти и поръчват стоки онлайн. През тази година вече са направили 241 такива проверки, като в 65 от случаите търговецът е хванат в нарушение, стана ясно по време на онлайн семинар на НАП.

Шефът на дирекция „Комуникации” в НАП Росен Бъчваров предложи онлайн платформите за обяви за продажби и НАП да направят така, че информацията за дължимите от търговците данъци да достигне до максимален кръг хора. Практика в някои страни е например, когато човек качи в сайт своята 50-та или 100-на обява за продажба, софтуерът да му напомня, че за онлайн търговия се дължат данъци и е добре да се регистрира като едноличен търговец или да си направи фирма.

Ако в интернет човек продава старите си вещи, не дължи данъци. Но ако е купил стока с цел да я продаде, т. е. продава с цел печалба, данъци трябва да бъдат платени. За целта от НАП получават данни от куриерите за изпратените от хора и фирми стоки с наложен платеж. През 2020 г. от НАП са установили всички с приходи от онлайн продажби за над 5000 лв. 9268 от тях са потърсени по телефона, за да им бъде напомнено, че трябва да платят данъците си. 37% от тях са подали данъчни декларации, в които са обявили задължения за 25 млн. лв. На останалите ще бъдат направени проверки и ревизии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика