Мая и Корнелия си мерят мораториумите

Мая Манолова уверяваше колегите си парламента, че след мораториума ще спре и назначенията на „калинки”.

Три часа истерии и разправии в третия ден на НС

Двете юристки спориха коя първа го е вкарала и кой е по-добър

Решението мина с мнозинство от 151 гласа

Мая Манолова и Корнелия Нинова си премериха мораториумите в пленарната зала парламента. Двете юристки и неотдавнашни съпартийки си размениха остри реплики на тема чий мораториум е по-добър, по-изпълнен със съдържание и коя първа го е вкарала.

В крайна сметка Народното събрание след повече от три часа истерии и скандали гласува мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка. Въпросният мораториум е противоконституционен и ако се сезира Конституционния съд, той ще бъде отменен, коментираха юристи.

„Ще внесем промени и в Закона за публичните предприятия, които да позволят всички назначения на „партийни калинки” по високите нива на държавните предприятия, публичните предприятия, регулаторите и органите да бъдат ревизирани от съответните следващи министри. Следващият министър във всеки един сектор трябва да има възможност да започне нови конкурси - прозрачни, публични, в които кандидатите ще бъдат оценявани не по партийната им принадлежност, а по техните качества”, увери шефката на парламентарната група на ИСМВ Мая Манолова.

„Целта ни е моделът на управление ГЕРБ и Борисов да бъде променен докрай, а не само с това да поставим ГЕРБ в изолация, да не могат да съставят правителство и Борисов да не е премиер, защото вторите и третите нива на управление в държавата остават същите”, обясни преди това Корнелия Нинова.

В крайна сметка депутатите приеха общия проект на „Изправи се! Мутри вън” и „Има такъв народ”, както и БСП. Текстовете включват мораториум върху предоставянето на концесии, включително определянето на концесионни такси. Забраната включва също поемането и предоставянето на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, както и правенето на промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избора или назначаването на други управителни или контролни органи. Решението беше взето единодушно със 151 гласа „за”, а от ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Реакция

ГЕРБ праща упражнението на Конституционния съд

Блокира дейностите на институциите

Мораториумът засяга сфери от обществения и икономическия живот и не се знае как ще им повлияе. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в късния следобед по време на извънреден брифинг в Народното събрание. И беше категорична, че от парламентарната група на ГЕРБ ще сезират Конституционния съд за наложения мораториум върху решенията на кабинета в оставка „Борисов 3”, тъй като то може да блокира работата на редица институции. От ГЕРБ са на мнение, че решението на Народното събрание за мораториума ще бъде обявено за противоконституционно.

„Вече има решение на Конституционния съд от 2014 година по отношение на налаганите мораториуми от страна на Народното събрание, които засягат неопределен кръг лица, които спират действието на определени закони и които засягат интереси на граждани, включително”, каза Десислава Атанасова. 

Трябва да сме особено внимателни, когато въвеждаме мораториум с решения на Народното събрание, защото Конституционният съд е поставил много ясни изисквания”, каза още по време на дебатите Атанас Славов от „Демократична България”. Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев също припомни сутринта от трибуната, че има проблем с налагането на мораториум, точно заради произнасяне по подобен казус от Конституционния съд.

Пламен Киров, професор по конституционно право:

Решението на НС нарушава принципа за разделение на властите

Няма как Народното събрание да въвежда мораториум върху изпълнението на конституционни правомощия на правителството. И това е ясно на всеки студент във втори курс. Решението на НС нарушава принципа за разделение на властите, въведен в Конституцията.

Чл.106 от Конституцията казва следното: „Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество”.

Защо трябва да въвеждат мораториум. Като искат нека да сменят всички ръководители на държавни фирми. Какъв им е проблемът? Да избират правителство и да решават проблема с назначения.

Ако мораториум, гласуван от НС засяга конституционни правомощия на правителството, то той е противоконституционен.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения