Мая Манолова: "Информационно обслужване" да начертае 240-те мажоритарни района

Снимка: Архив

С районирането за мажоритарната избирателна система в два тура трябва да се заеме държавната фирма "Информационно обслужване". Това мнение изрази националният омбудсман Мая Манолова преди края на продължилата над 4 часа дискусия на тема „Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура”, организирана от парламентарната правна комисия.

Според Манолова, ако във фирмата (оглавявана от проф. Михаил Константинов, бел. ред.) не искат или не могат, с разчертаването на 240-те избирателни района биха могли да се справят и други математици.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че е водил разговор по темата с проф. Константинов и знае каква е причината "Информационно обслужване" да не изготви районирането, но не иска да говори от негово име. Математикът присъства на дискусията, но не остана до нейния край. Кирилов обяви, че до края на тази седмица може да се състои нов дебат по темата.

Аз не твърдя, че мажоритарната система е по-добра от смесената, от пропорционалната или от пропорционалната с преференции без праг. Твърдя, че това е волята на хората, с която трябва да се съобразите, заяви омбудсманът.

Сценаристът на "Шоуто на Слави" Тошко Хаджитодоров обяви, че следващата седмица ще представи на депутатите проект за райониране, изработен от ангажирани от неговия екип специалисти, които ще излязат с имената си. Глупаво е да се обсъждат други избирателни системи, мандалото хлопна, заяви Хаджитодоров.

Коментари

Задължително поле