Масови арести след атаки срещу роми в Париж

Красимир Каракачанов: Не мисля, че скандалът с апартаментите ще разклати властта

Главният прокурор на Турция и заместничката му в музей „Етъра” опитаха как се тъче

Нова водна стена, пейки и осветление на площад „Гарибалди“ Предстоят довършителни дейности по озеленяването

Възпоменание пред Паметника на Одринската епопея в Деня на Тракия (СНИМКИ)

Административният капацитет в България сe е подобрил с над 4% Това сочат резултатите от национално проучване „Индекс на административния капацитет на държавната администрация” на Стопанска академия

Апелативният съд обяви за решаване дело за пране на пари срещу трима сливенци

Това ли наричате футбол?

Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

Мария Захарова: САЩ трябва да спрат да тормозят венецуелския народ със санкции

Момчета потрошиха площадка, камери ги записаха

Англия с жалба до УЕФА, заради маймунски звуци

Обезопасяват парка „Борово око” в Търговище По предписание се премахват стари дървета и се засаждат нови видове

Възможности за студентски бригади във Великобритания представиха в Стопанска академия

Роналдо: Спокойно, готов съм до седмица

Мая Манолова: „Информационно обслужване“ да начертае 240-те мажоритарни района

С районирането за мажоритарната избирателна система в два тура трябва да се заеме държавната фирма „Информационно обслужване“. Това мнение изрази националният омбудсман Мая Манолова преди края на продължилата над 4 часа дискусия на тема „Мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура”, организирана от парламентарната правна комисия.

Според Манолова, ако във фирмата (оглавявана от проф. Михаил Константинов, бел. ред.) не искат или не могат, с разчертаването на 240-те избирателни района биха могли да се справят и други математици.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че е водил разговор по темата с проф. Константинов и знае каква е причината „Информационно обслужване“ да не изготви районирането, но не иска да говори от негово име. Математикът присъства на дискусията, но не остана до нейния край. Кирилов обяви, че до края на тази седмица може да се състои нов дебат по темата.

Аз не твърдя, че мажоритарната система е по-добра от смесената, от пропорционалната или от пропорционалната с преференции без праг. Твърдя, че това е волята на хората, с която трябва да се съобразите, заяви омбудсманът.

Сценаристът на „Шоуто на Слави“ Тошко Хаджитодоров обяви, че следващата седмица ще представи на депутатите проект за райониране, изработен от ангажирани от неговия екип специалисти, които ще излязат с имената си. Глупаво е да се обсъждат други избирателни системи, мандалото хлопна, заяви Хаджитодоров.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Така нареченият „професор“ Константинов всячески ще саботира мажоритарната система, защото от години е „хванал за Х..“ опа, грешка – хванал е за шлифера бай xyй.

  2. ако все пак парламентът реши смесена система, то за пропорционалната част предложението на депутати да става не от партиите,а от синдикатите и съюза на пенсионерите,защото те обхващат цялото население.що се отнася до намаляване броят на депутатите на 120,то ако това не се реши то броят на избраните депутати да се определя от % на гласувалите избиратели:при 100% гласували избиратели избраните депутати ще са 240,но ако гласувалите с нормални бюлетини са 50%,тогава избраните депутати ще са 120.по отношение на субсидиите положението да бъде обратното-не държавата да субсидира депутатите,а депутатите да субсидира държавата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.