Мая Манолова: Лихвите за студенти и докторанти - максимум 3,5% или да отпаднат въобще

Снимка: Архив

В Закона за кредитирането на студенти и докторанти предлагаме лихвите да станат максимум 3,5% или изобщо лихвите да отпаднат, каза на пресконференция омбудсманът Мая Манолова, предаде "Фокус".

"Поех ангажимент да участвам и в проекта на Закона за доброволчеството. При Закона за управление на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, предлагаме намаляване на таксите при съдебно обжалване на откази за финансиране, които сега са непосилни за плащане. Петият законопроект, който предлагаме на вниманието на народните представители е за предстоящите промени в Семейния кодекс. Получавам многобройни жалби срещу проблеми, които възникват с режима на осиновяване - родителски права и конфликти“, обясни Манолова.

Тя посочи, че настоява и за централизиране на органа, който извършва процедурата по осиновяването, отпадане на тайната на осиновяването, както и въвеждане на режима на споделената родителска отговорност.

„По отношение на припознаването ще искаме възможност на биологичният родител да оспорва припознаването“, добави още Мая Манолова.

„Предлагаме промени в Закона за енергетиката. Предлагаме договори на потребителите с фирмите за дялово разпределение; отпадане на таксите при смяна на топлинен счетоводител; отпадане забраната за демонтаж на радиатори, справедливо заплащане на такса „сградна инсталация“, добави Манолова.

Тя посочи, че последните законови промени, които предлага, касаят отпадане на ДДС върху дарените храни и регламент за хранителното банкиране.

Коментари

Задължително поле