МВнР на Гърция: Не сме обстрелвали лодки с мигранти

Снимка: Архив

Гръцкото външно министерство категорично отрече изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че гърците потапят лодки с мигранти и ги нарече обидни.

Според гръцките медии Чавушоглу е заявил по време на съвместна пресконференция с германския си колега Хайко Маас в Анкара, че "Гърция обстрелва и потапя лодки с мигранти в Егейско море и принуждава много от тях да се върнат в Турция", съобщи РИА Новости.

"Категорично отхвърляме изявленията на турския външен министър. Подобни необосновани твърдения за предполагаеми действия срещу бежанци дискредитират онези, които ги извършват, обиждайки както представители на съответните гръцки власти, така и гръцките граждани, които ежедневно полагат титанични усилия, за да им спасят живота", гласи изявление на гръцкото външно министерство.

От външното министерство заявиха, че Гърция е демократична държава със справедливи закони, която ефективно контролира границите си при пълно спазване на международното право и с високо чувство за човечност.

"Твърденията за обратното служат само за скриване на нежеланието на онези, които правят тези изявления да спазват своите международни задължения", се казва в изявлението.

През последните месеци притокът на мигранти от турския бряг към гръцките острови в източната част на Егейско море се увеличи значително. До няколко стотин нелегални мигранти ежедневно плават с лодки, а бреговата охрана постоянно съобщава за спасяването им. Междувременно, в нощта на 23 октомври, в пълен мрак, лодка на бреговата охрана се блъсна в лодка с мигранти, докато патрулира, без навигационни светлини. Тогава загинаха двама души, включително тригодишно дете от Сирия, а 32 души бяха спасени.

Гърция поиска от Турция да спазва споразумението с Европейския съюз и да контролира границите му.

Коментари

Задължително поле