МВнР: Следим с безпокойство развитията в Северна Македония

Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Това се посочва в позиция на МВнР.

Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, припомнят от МВнР.

Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период, предаде БТА. Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване, се казва в позицията на МВнР.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика