МВР губи по точки. Точка

Катаджиите вече нямат право да вземат книжката и да сприат автомобила от движение на шофьори с неплатени глоби.

Вземането на книжката и спирането на автомобила от движение заради неплатени глоби нарушават основни човешки прави, записани в Конституцията на Република България. Това реши днес Конституционният съд.

Съдиите сложиха точка на тези две милиционерски разпоредби от Закона за движение по пътищата, срещу които в “Труд” пишем от години. Макар и вече да ги няма, ще ги напомняме всеки път, когато законотворци, независимо от кои партии са, тръгнат да уйдисват на акъла на МВР, КАТ, ДАИ... Тези и тям подобни държавни трибуквени групировки целят да превърнат свободните български граждани в обслужващ персонал, който да ги дундурка и да им сменя памперсите, ако много се размиришат... Накрая - с нашите данъци, да им се вдигат заплатите с 10 -15% всяка година.

Точката е факт, но Законът за движение по пътищата бъка от нелепости и противоконституционни текстове. Първенството сред тях държи т. нар. несъобразена скорост. Да вярваме, че ще дойде ден, в който МВР и КАТ ще загубят - дали по точки или с нокаут, вездесъщият текст от алинея 2 на член 20 на ЗДвП, който ни превръща в причинители на 97,7% от катастрофите.

Ние - българските шофьори, трябва да сме горди от днешното решение на КС, но това е само една спечелена битка. Решителните сражения във войната по пътищата предстоят.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари