На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

МВР и МО гълтат най-много от бюджета

Ръстът на икономиката през 2017 г. ще е 2,5%, минималната работна заплата ще нарасне с 9,5% до 460 лева от 1 януари, а вноската за пенсия в солидарния стълб ще се увеличи с 1 процентен пункт. Не се предвижда вземане на нов външен дълг. Това са част от важните параметри, които засягат българите и които са заложени в проектобюджета за догодина, публикуван късно снощи от Министерството на финансите.

Според разчетите най-много пари от бюджета – над 2,3 милиарда лева отиват за двете силови ведомства – МВР и Министерството на отбраната. Полицаите получават за заплати със 107 млн. повече от 2016 г., а военните – 77 млн. лв. Увеличение на парите има в голяма част от министерствата (виж таблицата).

16.indd

За 2017 г. се залага сериозен ръст и на приходите. Финансовият министър Владислав Горанов очаква във фиска догодина да влязат 35,4 млрд. лв., което е с 2,25 млрд. лв. повече в сравнение с 2016 г.

Приоритетите в бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование“, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Основните данъци догодина остават без промяна с изключение на акциза върху цигарите, който ще доведе до повишение на кутия между 10 и 20 ст., като при по-евтините покачването ще е към горната граница.

Максималната пенсия догодина остава 910 лв. От 1 юли ще има известно повишение на пенсиите чрез преизчисляване на всяка година стаж.

Възрастта за придобиване право на пенсия се увеличава за жените с по 2 месеца всяка година от 1 януари 2017 г. до достигане на 61 г. и 4 месеца в 2019 г., а за мъжете – с 2 месеца от 1 януари 2017 г. и с по 1 месец от 1 януари 2018 и 2019 г. до достигане на 64 г. и 2 месеца в 2019 г. От 1 януари 2017 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 г. и 8 месеца за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете в 2019 г.

Максималният осигурителен доход пък остава 2600 лв.

Промени при срока за безработица

За безработните се запазва минималното обезщетение, което те получават – 7,20 лв. на ден. Променят се обаче периодите, за които то се изплаща. Например, ако имаме над 12 години стаж от 2002 г. насам и сме останали без работа, НОИ ще ни изплаща обезщетение цяла година.
Майките ще продължат да получават 340 лв. за отглеждане на детето от една до 2-годишна възраст. Ще получат бонус, ако се върнат по-рано на работа. Новост е и задължението на НОИ да уведомява хората година преди да навършат възрастта за пенсия при какви условия ще се пенсионират.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Където и да отидеш извън България ще видиш полиция много много често, а у нас за един ден може да пресечеш страната от Дуранкулак до Петрич и да не видиш нито един. Та въпроса е за какво са толкова много чингита, ако ги няма на улицата и с какво се занимават, къде се крият? Време е да се направи реформа и да се изрине ненужния боклук в МВР, защото там има много ненужни търтеи.

    1. Велимире,
      Колко си прав сигурно и ти не си наясно…! Има огромнола, подчертавам, ОГРОМНА администрация. Но явно така е по-удобно на някого, знам ли…

  2. Защо липсват данни за Министерство на земеделието и храните? На всички изредени се увеличават средствата, а за МЗХ вероятно отново се намаляват и затова липсват данни.

  3. Крайно време е в МВР да започнат да назначават цигани. Циганите работят по-евтино.

  4. Идеята за полицаи-цигани е стара и вероятно полезна. Но да работят в циганските квартали.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.