МВФ: Европа изостава все повече от САЩ в икономическия си растеж

Инфлацията спада по-бързо от очакваното в повечето части на света, но Европа изостава все повече от Съединените щати в икономическия си растеж, сочи най-новата прогноза на Международния валутен фонд.

Данни от Евростат, цитирани от Франс прес, сочат, че еврозоната е избегнала рецесия през последното тримесечие на миналата година, но само благодарение на по-доброто представяне на южните икономики Испания и Португалия за сметка на мотора Германия.

Според МВФ слабото потребление, остатъчният ефект от ценовия шок в енергетиката и недостатъчните инвестиции ще тежат и през тази година на Европа с прогноза за Германия от 0,5% ръст, 0,7% за Италия и 1% за Франция, информира БНР. За сравнение в другите две водещи икономики в света - в САЩ се очаква растеж от 2,1%, а в Китай - 4,6%.

Същевременно се подобряват изгледите за Русия. Миналия октомври МВФ предрече 1,1% ръст през 2024 г., а сега - 2,6%, т.е. съвсем леко забавяне спрямо 2023 г.

Руската икономика определено се справя по-добре, отколкото очаквахме, каза главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша. Това се дължи на стабилните цени на суровините и на фискалния стимул за военната икономика, каза Гуринша в интервю за "Файненшъл таймс".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика