МВФ избра Кристалина Георгиева за управляващ директор

Борисов: Това е огромно постижение за България

Международният валутен фонд избра Кристалина Георгиева за управляващ директор. По време на изслушването във вторник тя успя да убеди членовете на борда на МВФ, че е подходяща за поста.

Българката бе единствената номинация. Кандидатурата и беше подкрепена от Европейския съюз, Съедините щати също дадоха негласната си подкрепа за нея.

До днес Георгиева беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а сега става първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява Фонда след Кристин Лагард, която се оттегли в началото на септември, за да оглави Европейската централна банка.

Кристалина Георгиева ще ръководи кредитната институция с бюджет 1 трилион долара в момент, в който САЩ и Китай водят търговска война, а Вашингтон се оттегли от редица международни договори.

Днес Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция. Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции. Това написа премиерът Бойко Борисов за успеха на Георгиева.

Коментари

Задължително поле