Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео обсъждат връзките между Турция и САЩ

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че във вторник ще се срещне във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, за да обсъдят връзките между двете държави в „широк план“, предаде Anadolu Agency.

Той е в САЩ за участие в 8-мия световен форум на Алианса на цивилизациите, под егидата на ООН (UNAOC), чиято тема тази година е партньорства за превенция и поддържане на мира. Форумът ще се проведе в понеделник и вторник в централата на ООН в Ню Йорк.

Визитата е първа от турска страна след освобождението на пастора Андрю Брънсън, чието задържане изостри отношенията между двете държави, съюзнички в НАТО. Чавушоглу обяви, че напреженията между тях не са причинени само от този случай: „Има две неща, които ги пораждат. Едното е, че САЩ подкрепят ПКК“, поясни той и оцени американското сътрудничество с терористичната група като „тежка грешка“.

Що се отнася до „пътната карта“ за Манбидж, договорена от двете страни за района в северна Сирия, Чавушогру каза, че тя не се ограничава само с тази част и до най-големия град в Северна Сирия, а обхваща и земите на юг от река Ефрат, окупирани от терористичната група ПКК. Турският дипломат е заявил, че освобождението на тази част от терористичната група е част от целите на „пътната карта“. Договореностите между Анкара и Вашингтон се целят да изтласкат терористите от града и да стабилизират региона, който е част от северносирийската провинция Алепо.

Чавушоглу е споменал, че Вашингтон не е изпълнил молбата на Анкара за екстрадиция на лидера на базираната в САЩ терористична организация FETO след опита за преврат от 15 юли 2016 г., тъй като смята темата за второстепенна в отношенията между двете държави.

"Това създава сериозно напрежение“, е казал Чавушогру, подчертавайки, че „Турция не е сто, а хиляда процента“ права и в двата случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа