Мевлют Чавушоглу: Холандия е столица на фашизма

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече Холандия „столица на фашизма”, след като тя изгони друг член на правителството и разгони митинг на негови сънародници в Ротердам, предаде Ройтерс. Първият дипломат на южната ни съседка направи това изказване на подобна демонстрация в Мец, след като френските власти (за разлика от холандските-б.р.) допуснаха самолета му на своя територия.

„Холандия, тъй наречената столица на демокрацията – и слагам това в кавички, защото те всъщност са столица на фашизма”, каза по време на речта си Чавушоглу.

По-рано днес той обяви, че ще има ответни мерки срещу Холандия. Междувременно в Турция президентът Ердоган заплаши, че Хага „ще си плати” за влошените двустранни отношения. Консулството в Истанбул беше щурмувано от недоволни демонстранти.

Холандските власти наричат турските действия „изнудване”, като по-рано митинги, подобни на тези в Ротердам, бяха забранени и в Германия и отново това доведе до скандал. Според ред страни от ЕС Турция върви към авторитарен режим с инициирания от Ердоган референдум за президентска система.

Днес стана ясно, че част от евросредствата за Турция също ще бъдат блокирани. / БТВ

Коментари

Задължително поле