Мега агенция затяга контрола над болниците

По-детайлно ще се проследява дейността на лечебниците.

Разходите по създаването й са 16 милиона лева

Нови звена разкриват в здравното ведомство

Нова мега агенция затяга контрола над болниците. Това става факт след като в сряда беше приет нейният Устройствен правилник. Новият орган се нарича Изпълнителна агенция “Медицински надзор” и се образува чрез сливане на досегашните Изпълнителна агенция “Медицински одит” с Изпълнителната агенция по трансплантация. При обединението новият орган ще продължи да изпълняват досегашните им функции; тези които се дублират, ще бъдат премахнати; ще бъдат делегирани и нови, сред които по-детайлно следене дейността на лечебните заведения.

Общият брой на персонала в новата мегаагенция е 106 души, а разходите по създаването й са в размер на 16 млн. лв., които ще трансферира Министерството на здравеопазването (МЗ).

Освен това във връзка с Общия регламент за защита на личните данните в МЗ ще се обособи звено “Сигурност на информацията и защита на данните”, което ще контролира прилагането на стандартите и правилата за мрежова и информационна сигурност и защита на данните. Създава се и самостоятелна дирекция “Електронно здравеопазване”,  чиято цел е да оптимизира дейностите по провеждане на стратегията за електронно здравеопазване и въвеждане на националната здравна информационна система.

За пръв път ще бъде създадено звено за подобряване дейността на администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве