Меглена Кунева: Стандартът за финансирането за тази учебна година е вече по приет бюджет и не може да става дума за забавяне

Меглена Кунева

Стандартът за финансирането за тази учебна година е вече по приет бюджет и не може да става дума за забавяне. Това каза министърът на образованието Меглена Кунева по време на пресконференция във връзка с изготвените от министерството стандарти. По думите й учебната година започва на базата на тазгодишния бюджет и стандартът за финансирането е за следващите години. Министърът на образованието поясни, че министерството има готовност и за останалите държавни стандарти. Тя уточни, че предстоят още стандартите за инспектирането на детските градини и училищата, за управлението на качеството на училищата и други. „Тези стандарти не са необходими за започването на тази учебна година, но ние ще ги направим“, обясни министър Меглена Кунева.

"Сред целите на Държавния стандарт за гражданско образование е да се познават институциите на страната и да се формират личностите", каза още тя. Министър Кунева уточни, че това е 13-ия поред стандарт. Тя обясни, че целта на стандарта е да се познават институциите на страната, ценностите от демократичното управление. „С различни механизми да се формират личностите. Много пъти сме говорили с вас, че ние трябва да мислим не само за това какви знания предлагаме на младото поколение, какви компетентности накрая на учебния процес искаме от тях, но и какво поведение очакваме от тях, защото училището възпитава“, коментира министър Кунева. По думите й, този стандарт до голяма степен събира всички усилия от насочената работа да възпитат и да свържат неща, които ги има в други предмети. Тя обясни, че целта е да се формират хора с ясна ориентация за добро-зло, правилно-неправилно.

Министър Меглена Кунева обясни, че този стандарт ще даде насоки как можеш да лидираш, и едновременно с това да уважаваш околните. „Изобщо какво е поведението, така че да имаме едно трезво и проспериращо общество. Това без личности няма как да стане. А личностите се формират буквално от детската градина“, обясни Кунева. „Стандартът има за цел да адресира тази отговорност най-напред към семейството, през училищната общност, през обществото, през природата и не на последно място към личното си здраве“, добави Кунева. Тя уточни, че в стандарта са заложени знания и умения за запазване на националната ни култура. „В този стандарт са уредени правилата за функциониране на ученическото самоуправление чрез ученическите съвети. Няма по-добър начин да се научиш на демокрация от това да започнеш да я практикуваш“, коментира Кунева. Според нея това е стандарт, който е в развитие. „Не го приемайте като нещо застинало, нещо от което ние бихме могли година след година да намираме най-интересното и най-важното за всяко поколение“, посочи Кунева. „След като моите колеги така симпатично ми казаха, че този стандарт е най-близкият до моята практика аз си мечтая през него да влезе защита на потребителите“, каза министър Меглена Кунева. По думите й, когато човек защитава правата си на ежедневно ниво, това му дава възможност да разбере как функционира един договор между двете страни.

Относно спирането на поръчка за рекламни материали, Кунева коментира, "Спрях поръчката за рекламни материали, защото трябваше да създаде позитивно отношение към европейските средства." Тя поясни, че целият екип на Министерството на образованието и науката и особено главния секретар имат нейната катерогирчна подкрепа за техните професионални усилия. „Съжалявам, че единствената седмица, в която бях в отпуска беше седмицата, която тази обществена поръчка беше на страницата на МОН“, каза тя. По думите й, по подобни обществени поръчки са работили 6-ма министри в МОН и всички министерства, които имат оперативни програми. Тя обясни, че Европейският съюз държи да има знак, че отпуснатите пари по оперативни програми не са по благоволение на едно или друго правителство или един или друг министър, а е направено от него. „Да не би някой да забрави, че дограмата в училище е поправена на тази оперативна програма. Това е абсолютно изискване, за да можем ние да имаме на разположение тези европейски средства“, каза тя. По думите й, ако това не се направи трябва да се връщат парите по цялата програма. Според нея на тези 2 млн. със сигурност може да им се намери много добро приложение. „Тази възможност съществува, но за парите от бълггарския бюджет. За парите от европейския бюджет съществуват задължения, които ние ако не ги изпълним, ще върнем цялата сума“, каза министър Кунева. По отношение на запалките, които са част от рекламните материали на спряната обществена поръчка министър Кунева посочи, че в администрацията те са предложени от Дирекция „Структурни фондове“. „Тук не става въпрос за някои от невинните проекти, които се реализират в училищата“, подчерта министър Кунева.

Коментари

Задължително поле