Медальон на Омуртаг изтъргуван в Ню Йорк

Медальонът на кан Омуртаг от каталога на търга в САЩ

Купувачът на реликвата остава анонимен

US власти проучват как е стигнал до аукциона

Рядък златен медальон на кан Омуртаг от IX век бе продаден в понеделник вечерта на търг в Ню Йорк за 47 000 долара при начална цена $30 хил. Почутата аукционнна къща „Класик Нумизматик Груп” спази правилата и запази анонимността на купувача.

Известен е само още един такъв медальон на Омуртаг, който се намира в Националния исторически музей в София. Продаденият в САЩ златен знак обаче е в много по-добро състояние както се вижда от снимките. Предполага се, че българският кан е използвал такива медальони като специални отличия на заслужили държавници и воини.

Медальонът в НИМ е открит през 1975 г. от археолога Петър Славчев при разкопки на хълма Царевец във Велико Търново. Твърде вероятно е артефактът от търга да се окаже прочутият медальон, описан и пубикуван от Карел Шкорпил още през 1905-а, за който досега нямаше достоверна информация къде се намира и кому принадлежи.

По молба на българските власти прокуратурата и ФБР - вършат разследване за случая с медальона - дали е ценна реликва или копие и как е попаднал в Америка. Това каза Ангел Папалезов - началник на сектор „Културно-исторически ценности” към ГД „Национална полиция” по бТВ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България