Медени изкушения в центъра на София

Биопчеларят Цвятко Начев

Биопчелин „Начеви“ стопанисва 205 кошера над Калофер

За втора поредна седмица на 12 юли фермери и малки производители представиха продукцията си на Седмичния фестивал “От нашата ферма - с любов за вас!” пред Министерство на земеделието.

Медено-сладко присъства на събитието, откроявайки се с демонстрация на вадене на био мед на място от пчеларя Цвятко Начев. Той представи разпечатване на медени пити и извличане на мед след преработка в центрофуга. Неговият биологичен продукт е добит в пчелин, разположен на южните склонове на централна Стара планина – района на Калофер.

Биопчеларят Цвятко разказа пред “Труд”, че е запален още от малък по пчелите, когато баща му е разполагал с 10 кошера. След като завършва през 1983 г., започва да се занимава усилено с пчеларство. В началото има 50 кошера, днес пчелинът му стопанисва 205 кошера – “разположени на четири очи на територията на Калофер сред чистата и опазена природа на Балкана”, казва Цвятко. Кошерите са заобиколени от стотици цветя и дървета. Дървесните видове като акация и липа, диворастящите треви и билки предлагат богата паша за пчелните семейства от ранна пролет до късна есен.

В занаята му помага неговата съпруга Таня Начева, по професия и двамата са учители. Пчелинът им има сертификат за биологично производство от 2004 г. Семейството произвежда от 2000 до 4000 кг акациев, билков и манов био мед годишно, както и други продукти като пчелен восък, прополис, цветен прашец и клеева тинктура.

“Труд” видя майсторското отпечатване на запечатаните медени пити (които се образуват за около 10 дни), след това реденето им във въртяща се центрофуга и извличането на био меда. “Накрая се използват кофи за хранителни цели, които отиват в т. нар. матуратор (цилиндричен съд с две цедки, в който се филтрира и временно се складира медът веднага след центрофугирането)”, разказва съпругата, която се занимава основно с тази дейност.

Попитахме Таня има ли нещо специфично при обработката на меда, което трябва да се направи, за да не изгуби качествата си – “Ние гледам пчелите си по биологичен начин, не трябва да има никакво захранване със захар, не трябва да се лекуват с неразрешени препарати, лекуваме ги само с природни продукти, за да не оказват влияние след това на меда.”

Пчелите събират мед от акация, липа, цветя и билки: лавандула, къпина, шипка, подбел, дива коприва. Първата реколта на пчелина на Начеви е акацията, в края на май и началото на юни. След това е времето на липата, а юли е ред на билките. Семейството вече има и от мановия мед, който по принцип става края на юли. Интересуваме се колко време събират мед пчеличките “Трябва да направи хиляди полети една пчела, за да събере една лъжичка мед – толкова огромен труд за това малко насекомо”, споделят пчеларите.

Организатори на Фестивала са Фондацията за биологично земеделие Биоселена, учредена през 1997 г. от Научен институт по биологично земеделие – Швейцария, и Българското сдружение за защита на птиците, които от няколко години работят за подкрепа на малкия местен природосъобразен бизнес.

Проектът “Седмичен фестивал “От нашата ферма - с любов за Вас” се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с район “Средец” на Столична община.

 

За здраве

Полезни пчелни продукти

Цветният прашец съдържа всички незаменими аминокиселини, а по протеиново съдържание превъзхожда всички животински продукти. Богат е на витамини – С, В1, В2, В3, В5, В6, Е, фолиева киселина, Н-биотин. Съдържа различни микроелементи, селен, с богат източник на ензими необходими за храносмилателната система. “Прашецът се събира от пчеличките, които имат джобчета на крачетата, където пренасят по две топчета. След като се приберат в кошера, топчетата се изпускат в прашецо-ловители”, обясняват Начеви.

Пчелният клей или прополис е смолата, която пчелите събират от дърветата и слагат в кошера (запечатват го – дезинфекцират отвътре), казва Таня. Този продукт е богат на витамини и минерали. Подобрява имунитета, има антивирусно действие.

Начеви разказват, че когато пчеличките клеясват кошерите през есента, значи се готвят за зима. Ако е по-рано, тя ще е люта. Колкото по-късно затварят входовете си, е добър знак, че зимата няма да подрани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве