Медицина, психология и IT-специалностите най-желани сред пловдивските кандидат-студенти

Предлагат обучение и професионална кариера на студенти от Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов в Австралия. Снимка: Стопанска академия "Д.А.Ценов"

Медицина, психология и IT-специалностите са сред най-желаните от учениците в 11-и и 12-и клас на пловдивските гимназии и кандидат-студентите в града под тепетата. Това стана ясно след провелия се за втора поредна година "Ден на професиите", организиран от трите местни Ротаракт клуба. Други специалности, към които средношколците проявиха голям интерес бяха нови като биоинженерството и "Game design".

Над 200 гимназисти получиха от първа ръка информация за обучението в българските и чуждестранните университети, възможностите за развитие след завършване на избраната специалност и как биха могли по-лесно да се адаптират на пазара на труда след завършване на висшето си образование.

Организаторите на Деня на професиите в Пловдив коментират, че засиленият интерес към него и присъствието на толкова много гимназисти е доказателство, че изборът на специалност за кариерно развитие силно ги вълнува. Най-често задаваните въпроси към лекторите бяха за това как да изберат подходящия университет за желаната от тях специалност, какво е обучението в самите вузове и къде биха могли да се реализират сред завършването си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони