Медицински експертен съвет ще се бори с разпространението на Ковид-19 в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира Медицински експертен съвет във връзка с ограничаване разпространението на Ковид-19. В Съвета влизат епидемиолози, микробиолози, пулмолози от общинското здравеопазване с опит в работата в условия на пандемия, както и с пациенти с коронавирус, съобщиха от Столична община. Целта е експертизата на медицинските специалисти да подпомага работата на Софийския оперативен щаб за борба с пандемията от Ковид-19.

София се намира трайно в "червената зона" и расте броят на заразените и хоспитализирани случаи.

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да има по-широко медицински обосновано становище и поиска експертното мнение за адекватността на предприетите мерки, както и за необходимостта от допълнителни.

Медиците информираха за работата на общинските лечебни заведения. Ковид отделения има в Първа, Втора и Пета МБАЛ, като броят на болните в момента е общо 70.

Специалистите бяха единодушни, че носенето на маски и спазването на дистанция са адекватни мерки. Те изразиха мнение, че към момента са действащите мерки са достатъчни, гласи съобщението.

Всички медици изразиха подкрепа за засилване на контрола на входа при постъпване в лечебното заведение и последваща диагностика, като това може да се извършва чрез бързи антигенни тестове.

В общинските болници има създадена организация за извършване на постоянна дезинфекция и спазване на дистанция, посочиха също лекарите.

Експертите препоръчаха преминаването към дистанционно обучение в училище да става на отделни паралелки или отделни училища. Те препоръчаха това да става в паралелки и/или училища, в които има над определен процент ученици с положителен тест за Ковид-19. Организацията на работата съгласно приетия Алгоритъм за действие при случай на Ковид в училище и детските градини се контролира от директорите.

В заседанието взеха участие лекари от общинското здравеопазване като д-р Мая Коцева – епидемиолог, Втора МБАЛ „Шейново“ ЕАД, д-р Стефанка Бобчева – началник "Микробиология", ІV МБАЛ – София ЕАД, д-р Добринка Иванова – началник "Микробиология", ІІ МБАЛ – София ЕАД, д-р Георги Филевски – началник "Микробиология", УПМБАЛ "Св. Йоан Кръстител" ЕАД, д-р Росен Маринов – началник-отделение "Пневмология и фтизиатрия", V МБАЛ – София ЕАД. Участие взеха и заместник-кметът на София Дончо Барбалов и проф. д-р Иво Петров, зам.-председател на Столичен общински съвет и от комисията по здравеопазване към СОС – д-р Антон Койчев, председател на здравната комисия и д-р Веселин Милев.

Коментари

Задължително поле