Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

Владимир Путин

Международният наказателен съд (МНС) издаде днес заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления в Украйна, съобщи Ройтерс.

Със заповед за арест е и Мария Лвова-Белова, която е в центъра на предполагаема схема за принудително депортиране на хиляди украински деца в Русия. Белова е комисар по правата на децата при президента на Руската федерация.

Путин и Мария Лвова-Белова

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в съседна Украйна.

МНС призова за арест на Путин по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна към Руската федерация.

"Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, за извършване на действията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут на МНС) и за неуспеха му да упражни надлежен контрол върху цивилни и военни подчинени, които са извършили действията", се казва в мотивите на съда.

В тях пише още, че Мария Белова е отговорна за незаконно депортиране на деца от окупирани райони на Украйна към Руската федерация.

Международният наказателен съд е първият и единствен постоянен международен съд с юрисдикция да преследва лица за международни престъпления геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и агресия. Той е различен от Международния съд, орган на ООН, който разглежда спорове между държави. Понастоящем МНС има 123 държави-членки, като Руската федерация не е сред тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа