Между 15 и 20% от сивия сектор в горивата ще изчезне с новия закон

„Регистрацията на търговци към Закона за горивата беше отново отложен с три месеца – с две думи отлагане на отлагането“, с тези думи Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, коментира ситуацията в сектора по време на дискусия по проблемите на нефтените и газовите пазари в София.

„Нафта на 1,60 лв. литъра не може да има, не защото не звучи добре като цена, а защото поне 50 стотинки от цената, изразена в данъци и такси, е спестена по пътя от сивия сектор по веригата. Когато всички търговски обекти се регистрират, със сигурност 15-20% от сивия сектор ще изчезне, което онзачава, че цената за потребителя, който е купувал на черно, ще поскъпне“, коментира Терзиев.

Попитан какво мисли за готовността за протест на малките търговци на горива срещу закона, Терзиев отговори, че асоциацията държи на закона, но не иска да влязат в риториката на улицата. Терзиев се надява и това да бъде последното отлагане на закона и на 28 януари, когато изтече и този тримесечен срок за регистрация, да се сложи край на лошите практики.

По темата той допълни, че: "Десет години нямаме правилно решение за това как да ограничим сивия сектор". Той посочи, че на територията на България има 1800-2000 законни бензиностанции, което показва, че сивият сектор в горивата е около 30%. "В същото време са приети десетки норми и закони и секторът е силно регулиран, но в регулация са само онези, които искат да се регистрират, следват доброволно правилата и показват достатъчно ниво на самоконтрол", допълни той.

Коментари

Задължително поле