Между 5000 и 7000 евро получавали донорите от трафикантите на органи

Четири лица са подведени под наказателна отговорност след разбита група за трафик на органи. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров на брифинг във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група за търговия с органи. Групата беше разкрита на 10 септември.

„Групата се е занимавала с търговия с органи. Схемата е била следната: имало е двама души, които са организирали дейността, като са свързвали донори с клиенти. Останалата част от групата се е занимавала с директното набиране на хора. Организаторите са изготвяли необходимите документи пред медицинските институции, където основното изискване за трансплантация е било лицата да са роднини. Това не е било истина. Сумите, с които се е работело в тази връзка са 50 000 и 100 000 евро, като са били изплащани на части“, заяви още ръководителят на Специализираната прокуратура.

Говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева коментира, че в случая по веригата няма недоволни, затова разкриването й е било сложно. "Доволни от престъпната дейност са били както членовете на организираната престъпна група, така също и донорите и реципиентите", каза тя.

На донора се е заплащало едва след като е била извършена самата операция, като сумите са били в размер между 5 000 и 7 000 евро. „Това са безработни лица от малцинствени групи с много нисък социален статус. Повечето от тях са с големи финансови задължения“, обясни Милева. "Нуждаещите се от бъбречна трансплантация и техните близки заплащали суми между 50 000 и 100 000 евро, като парите се давали на ръка с цел да не се будят подозрения", допълни тя.

Между 2 и 3 хиляди евро пък получавало лице за намиране на донор.

„При задържането на ръководители на организираната престъпна група на ГКПП „Капитан Андреево“ в лекия автомобил бяха установени донорът, както и лицето, което се е нуждаело от донор, заедно с неговата съпруга. Извършено е претърсване на автомобила, като бяха иззети два неистински международни паспорта. Извършени са и претърсвания и изземания на обитаваните от лицата постоянни и настоящи адреси. Иззети са мобилни телефон, медицинска документация, както и неистински международни паспорти. Събрани са доказателства, че групата е създадена и работа от февруари месец 2019 година. Създадена е с цел набиране и транспортиране на отделни лица с цел отнемане на телесни органи, в случая се касае за бъбреци. Членовете на групата са трима мъже и една жена,като те са криминално проявени, а жената е осъждана за причиняване на телесна повреда“, съобщи още Милева.

От брифинга стана ясно, че трима от членовете на групата са с българско гражданство, а четвъртият с двойно: българско и турско. „Именно това е било лицето, което е осъществявало връзка с турска болница", казаха разследващите.

От думите на говорителя на Специализираната прокуратура стана ясно още, че двама от членовете на групата намирали донори по поръчение на лидерите, а ръководителите ги водели е определена лаборатория на територията на България,където се извършвали кръвни тестове. „Това се е правело с цел да съвпадат кръвните групи между донора и нуждаещия се. След това запазвали час в турска болница при определен лекар. На уговорената дата ръководителите на групата лично транспортирали донора и реципиента в Турция, където ги настанявали в хотел“, обясни Милева.

Коментари

Задължително поле