Мей иска да предоговори споразумението за Брекзит

Снимка: Архив

Британският премиер Тереза Мей иска да "отвори отново" споразумението за развод с ЕС, което тя договори с Брюксел в края на ноември. Това заяви неин говорител, чието име не се съобщава, предаде Франс прес.

"Великобритания продължава да вярва, че е изцяло в неин интерес да си тръгне от ЕС със споразумение, но ние трябва да имаме споразумение, което е подкрепяно от Британския парламент. Това налага някои промени в договореното споразумение за напускане", каза говорителят.

По-рано днес пред министрите си Тереза Мей каза, че "ще са необходими юридически промени на клаузата за предпазния механизъм", за да може споразумението да бъде подкрепено от Камарата на общините. Тя визира разпоредбата в споразумението за Брекзит за предпазния механизъм, целящ да избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, между Северна Ирландия и Република Ирландия.

"Това означава отваряне отново на договора за Брекзит", каза говорителят на Мей. Той допълни, че въпреки малкото време, което остава до 29 март, страната е решена да излезе от ЕС на тази дата, както е предвидено.

Брюксел изключва обаче предоговаряне на споразумението с цел внасяне на промени в него. По този въпрос говорителят на Мей каза, че "посланието на европейските лидери е ясно. Те искат излизане със споразумение и разбират, че това е в интерес на ЕС, както и на Великобритания".

Коментари

Задължително поле