Мексико призова САЩ за бързо събиране на мигрантските семейства, разделени на границата

Мексико призова САЩ бързо да съберат мигрантските семейства, които са били разделени на границата между двете страни, предаде ДПА.

Президентът Енрике Пеня Нието е изразил пред държавния секретар на САЩ Майк Помпейо безпокойството за хилядите деца, разделени от родителите си, съобщи мексиканското президентство след срещата им.

Пеня Нието е поискал "постоянна алтернатива, която дава предимство на благосъстоянието и правата на малолетните".

"Благодаря, Пеня Нието, за днешния добър разговор за нашите икономически отношения, граница и сигурност", написа Помпейо в Туитър. Държавният секретар бе придружен от министърката на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен, министъра на финансите Стивън Мнучин и президентския съветник Джаред Къшнър.

Делегацията от САЩ се срещна и с новоизбрания президент на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, който й е връчил списък от предложения за създаване на основа за разбирателство след встъпването му в длъжност, което ще се състои на 1 декември.

Предложенията няма да бъдат оповестени преди президентът Тръмп да се запознае с тях, но бъдещият външен министър на Мексико Марсело Ебрард каза, че те касаят търговията, миграцията, сигурността и развитието.

На срещата са присъствали и бъдещите мексикански министри на финансите, икономиката и сигурността. Тя бе определена като "откровена и сърдечна" от Ебрард, който изрази очакване, че Мексико ще успее да подобри отношенията си със САЩ, предаде Франс прес.

Ебрард уточни, че на срещата са били обсъдени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), което САЩ искат да предоговорят, и усилията, които трябва да направят Мексико и страни от Централна Америка за постигане на икономическо развитие, за да се сложи край на миграцията. Обсъдена е била и сигурността и Лопес Обрадор е представил мексиканска инициатива в тази област, каза Ебрард без повече подробности.

Майкъл Помпейо заяви, че срещите му с Пеня Нието и Лопес Обрадор са били продуктивни, предаде ТАСС.

"Обсъдихме въпроси от двустранните отношения. Подчертах, че за нашите страни е важно да имат силни, справедливи и взаимоизгодни търговски отношения. Подчертах и важността да реши граничният проблем", каза държавният секретар на САЩ, който добави, че с нетърпение очаква да започне да работи с новоизбрания мексикански президент.

"Обсъдихме как САЩ и Мексико могат съвместно да постигнат общи цели, свързани с икономиката и охраната на границата", заяви Помпейо.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка