Мел Гибсън - Екшън патриарх

Мел Гибсън ще бъде готов със своя нов режисьорски филм през есента, а някои от сцените той засне в България. Заглавието е Flight Risk, звездата в главна роля е Марк Уолбърг, а жанрът - екшън трилър. Като режисьор Гибсън е виртуоз в създаването на зрелищно кино и поставянето на качествената екранна хореография с насилие, напрежение, преследвания и каскади. Той е съвременен екшън патриарх с огромно визуално влияние, но и скандално лично минало.

А тази година се навършиха и 20 години от премиерата на библейския мегахит на Мел Гибсън “Страстите Христови”. Днес Гибсън е един от последните истински християни в Холивуд и планира своеобразно продължение на религиозния си епос, което може би дори ще излезе за следващия Великден.

Преди време той трябваше да отрече информациите, че подготвя разобличителен кино проект за банкерската династия Ротшилд. Темата за Ротшилд е особено деликатна за него. Безброй фенове на Гибсън бяха в еуфория, че той ще снима филм за тях, но либералните медии припомниха негови пиянски изказвания против евреите, които му гарантираха няколко години пълна изолация от Холивуд преди повече от десетилетие. Мел беше хванат да шофира с бутилка текила на задната седалка по време на разпита бе записан да казва, че “евреите са отговорни за всички войни”. После той се извини и някои анализатори дори направиха ироничен паралел как той е бил разпнат от медиите, но после е възкръснал като филмова икона.

Актьорът, режисьор, продуцент и легендарен холивудски хулиган, Мел Гибсън в крайна сметка се оказа твърде голяма хапка за активистите и “културата на отмяна”. След множество кампании за заличаване на познатия му по цялата планета образ, той се завърна. Миналата година на събитие в английската столица Лондон Мел каза, че режисьорът на първите четири филма от поредицата Ричард Донър му е завещал проекта за “Смъртоносно оръжие 5” преди да почине. “Ричард Донър беше голям човек. Той работеше по сценария и доста беше напреднал с него. И един ден ми каза: “Слушай, хлапе, ако умра, ти ще го направиш. А аз му отвърнах: “Замълчи”. Но той наистина почина. Когато ме помоли да направя това, аз нищо не отговорих. Той обаче каза за това на жена си, на студиото, на продуцента. Така че ще снимам петия филм”, мегазвездата.

Мел Гибсън вече направи едно зрелищно завръщане към режисурата преди няколко години с военната драма Hacksaw Ridgе. Филмът преоткри хоризонтите на световното признание пред Мел и поотупа прахта от репутацията му на един от най-смелите и могъщи актьори-режисьори на нашето време.

Епичното пътешествие на Гибсън се отразява и на неговия външен вид и личен стил. Преди време Мел акостира в плаващия град Венеция с бруталната харизма и самоувереност на пиратски капитан от златните за корсарите години на XVII век. Една от най-ярките мокри дамски мечти на развлекателната индустрия за 80-те и 90-те години на миналото столетие остарява свирепо и остро. След като прехвърли шейсетте той започна да прилича на престъпен патриарх. Във Венеция Гибсън обсеби вниманието със своята внушителна мускулатура, посребрена дълга и гъста брада, дълбоки и релефни бръчки, светнал син поглед, зъби с цвета на слонова кост, подредени в хищна сардонична усмивка.

Гибсън сам признава, че е имал огромни проблеми с алкохола. Той отваря бутилката за пръв път на 13-годишна възраст, а преди да навърши 30, вече е зависим. Младият Мел става световна звезда с участието си в петролния постапокалиптичен австралийски екшън спектакъл “Лудия Макс”. Филмът е колосален успех, следват две продължения през 80-те, които дефинират жанра. През 90-те Мел стъпва на върха на света със “Смело сърце”.

 

Изправи се на крака

Обичам Мел. Той е мой приятел. Вярно е, че премина през тежки изпитания. Всички сме имали такива, но той показа, че може да се бори и може и се изправя на краката си, въпреки всичко. Мнозина му обърнаха гръб, но никога не бих го направил и аз.

Дани Глоувър, актьор

 

Обичам този човек

След като за втори път снимах с Мел (в “Маверик”, б. р.), си казах, че ще обичам този човек до края на дните си. Когато обичате приятел, не го изоставяйте, когато изпадне в затруднение и води сериозни битки. За мен най-важното в отношенията ни е, че той е истински и верен приятел. Надявам се, че винаги ще мога да му помагам, ако отново премине през тъмни моменти.

Джоди Фостър, актриса и режисьор

 

„Апокалипто” е съвършен филм, пълен с адреналин

Винаги ще се възхищавам на режисьорските умения на Мел. За мен „Апокалипто” е съвършен филм. Като инжекция с адреналин - главозамайващ екшън и емоционална инвестиция. Направо не знам как е успял да го заснеме, в тези джунгли, с такъв ритъм. Невероятно постижение и един от шедьоврите на киното в последните десетилетия.

Стивън Ланг, актьор

От “Текила Сънрайз” до “Теория на конспирацията”

През 2006 година Гибсън циментира професионалната си репутация на върховен главнокомандващ на епически спектакли с вкус към внушителната естетика със своя дивашки шедьовър “Апокалипто”. По това време актьорската кариера на Мел вече изглежда поизчерпана, като той е добавил към филмографията си плътна колекция от атрактивни роли в популярни заглавия като “Текила Сънрайз”, “Маверик”, “Откуп”, “Теория на конспирацията”, “Патриотът”, “Отплата”, “Какво искат жените”, “Следите” и е озвучил централни персонажи във великолепни анимации като “Покахонтас” и “Бягството на пилето”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети