Менда Стоянова: Корнелия Нинова се опитва да противопостави премиера на президента

Финансовата дисциплина не е силата на БСП, допълни шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се опитва да противопостави премиера Бойко Борисов на президента Румен Радев, заяви на пресконференция в Пловдив Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 44-ото Народно събрание и член на Иизпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Тази нейна декларация бе в отговор на изказване на Нинова по темата за командированите работници в други страни от Еевропейския съюз.

„Преди няколко дни и президентът, и премиерът имаха сходни, еднакви тези с разговорите си по темата с държавния глава на Франция Макрон. Точно това не харесва на г-жа Нинова и тя се опитва да вкара клин и да противопостави премиера на президента, че имат различни позиции,“ коментира Стоянова. Тя припомни становището на правителството, че България ще води разговори и преговори, ако от сферата на командированите работници бъдат изключени шофьорите, защото не може те да се съобразяват със законодателството на всички европейски страни. Менда Стоянова коментира още, че в момента в ЕС се разглеждат проекти на две директиви в тази посока.

„Тепърва разговорите за окончателната позиция на страната ни ще бъде разгледана и одобрена на парламентарна комисия, която отговаря за темата”, добави още Стоянова. Тя не пропусна да направи коментар и на изказване на Корнелия Нинова и по готвените промени в Закона за публичните финанси, които лидерът на БСП определи като „удар по общините”.

„Финансовата дисциплина не е силата на БСП. А това, което твърди Нинова, е изопачаване на истината. Проектозаконът за публичните финанси има две основни цели - допълнително изчистване на текстове във връзка с транспонирането на директивата на ЕС и усъвършенстване на механизма за финансовата дисциплина на общините и механизма за финансовото оздравяване на онези общини, които са в практически фалит”, разясни Менда Стоянова.” Промените в закона дават механизъм, с който ще се ограничи политически безотговорното поведение на някои кметове, които само за няколко години могат да докарат общините до фалит. Такива общини са Перник, Дупница и Сливен. Но в тези общини също живеят хора и заради безотговорното поведение на своя градоначалник те са принудени да живеят в условия по-лоши и по-различни от други общини. Именно това искаме да предотвратим и едновременно с това да създадем механизъм за тяхното оздравяване, подпомагане от държавата, но при строг контрол върху разходите“, обясни още Менда Стоянова. 

Според нея лидерът на БСП се опитва да измести дебата от неговото естествено място, а именно парламента, като по този начин Корнелия Нинова  го изземва лично. Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси подчерта, че ГЕРБ не дели общините на политически принцип за разлика от БСП.

„Преди няколко години, по време на управлението на Пламен Орешарски, БСП и ДПС раздадоха 500 млн. лв на общини. Като  тогава профила на тези общини беше изключително и само на  управляващите,“ припомни Менда Стоянова. Тя посочи, че политическа отговорност на управляващото мнозинство, което и да е то, да разпределя ресурса тогава когато приходите в бюджета са повече, когато финансовата дисциплина е сериозна.

„Именно тогава управляващото мнозинство има политическото право да разпредели този ресурс към онези общини, които имат нужда от допълнителна помощ от държавата”, добави още Менда Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика