Менда Стоянова: Ще се постигне повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка

Имаме сериозен ръст на приходите от данъка върху печалбата - 11%, което означава, че фирмите генерират повече печалба. Това е индикатор за развитието на икономиката. Имаме и ръст около 9% в данъка върху добавената стойност и сравнени с ръста на БВП - 3,9 - 4, означава, че тук говорим за допълнителна събираемост. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя прогнозира, че ще се постигне повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка.

Сивата икономика не може да се измери лесно и това е причината докладите, които излизат по темата, да се разминават драстично в оценката си, обясни Менда Стоянова. Много често по отношение на контрабандата, сивата икономика и корупцията изследванията са на база на анкети, на усещания на хората, за едно или друго явление, което в никакъв случай не може да бъде мярка, обясни Стоянова.

"Не бива да отричаме, че има сива икономика - има сива икономика и борбата с нея се води. Тя е малко неравна, както обикновено, но през последните години има значителни успехи и те се виждат в цифрите по изпълнение на бюджета и на отделните данъци."

С конкретен процент за дял на сивата икономика Стоянова не се ангажира. Но обясни, че тя е най-много в секторите, в които се продават стоки директно на населението - в търговията, селското стопанство и земеделието. Контролът е единият фактор, който може да влияе на сивата икономика, но доказано това не е основният начин, коментира Стоянова. По думите ѝ основният начин е развитието на обществото и икономиката.

"Колкото повече се развива икономика, колкото повече нарастват доходите на хората, колкото повече имаме ръст в различните сфери, толкова повече ще се изсветлява икономиката."

Тя допълни, че бюджет 2017 е приключил на излишък, при планиран дефицит от 1,4%. Това по думите й е резултат от два фактора, единият от които е повишените приходи. Приходите в бюджет 2017 са с около 350 милиона над планираното, обясни Менда Стоянова, а по отношение на неизпълнените разходи каза, че главно са инвестиционни - най-вече заради това, че през 2017 година не са стартирали много големи проекти.

Коментари

Задължително поле