Мерилин Менсън - скандалният рокер

Менсън в клипа на "Mechanical Animals"

Най-емблематичните образи на певеца през годините

В началото на януари изпълнителят навърши 52

В началото на  януари известният и скандален изпълнител Мерилин Менсън навърши 52 години. По този повод нека си припомним едни от най- емблематичните му образи. Не е необходимо да сте отдаден фен на Менсън, за да имате в главата си жив образ на този смутител и провокатор в света на музиката, ако изведнъж някой го спомене в разговор.

Музикантът винаги се е отличавал със своята ефектна външност и, разбира се, модният свят не е останал безразличен към такива ярки личности. Той бе рекламно лице на Saint Laurent, а неговите сценични костюми, създадени от дизайнера Жан-Пол Готие, го вдъхнови за едно от шоуата Vetements.

Въпреки че самият Менсън неведнъж се наричаше превъплъщение на Сатана и в неговата дискография има диск, наречен „Антихрист суперзвезда“, образът на музиканта не винаги е мрачен и готически. И така, в края на 90-те години, когато Мерилин излиза с актрисата Роуз Макгауън, той често изглеждаше като икона на глем рока.

Най-доброто вникване в еволюцията на стила на Менсън и калейдоскопа на неговото алтер его идва от британския фотограф Ралф Перу (известен също в индустрията просто като Перу), който снима певеца от 21 години.

Миналото лято фотографът пусна книга, посветена на техния дълъг творчески съюз - „Мерилин Менсън от Перу - 21 години в ада“. Публикацията включва над 350 фотографии, включително непубликувани досега творби, както и неформални снимки зад кадър, които дават рядък поглед върху живота на Менсън.

Самият Перу, който е работил с Джилиан Андерсън, Дейвид Бекъм , Jay-Z , "Spice Girls", "U2" и други звезди, призна, че именно Менсън му е харесал най-много.

"Всеки път, когато снимах Менсън, той беше различен. Той винаги еволюира, никога не се повтаря и не е скучен", казва Перу в интервю за iD.

Космически андрогин

Дебютният албум на групата на Менсън излиза през 1994 г., но истинският експлозив е третият проект "Mechanical Animals", който излиза през 1998 г. и веднага достига върха в класациите на Billboard. На корицата и във видеоклиповете Менсън се появи като странно извънземно андрогинно същество с яркочервена коса и оригинален син грим.

Изображението беше сравнено от мнозина с друг извънземен от света на звездите - Ziggy Stardust/Зиги Стардъст на Дейвид Бауи. И това не е изненада - Мерилин е голям фен на Боуи.

Сред характерните предмети от онази епоха в гардероба на Менсън си струва да се отбележат полупрозрачни плътно прилепнали гащеризони с пера, корсети, кожени и лачени предмети.

Именно този образ на Менсън повтори певецът Хелси на Хелоуин, което още веднъж доказва култовия му статус - косплейът винаги е знак, че феноменът е утвърден в поп културата.

Лудия шапкар

Във видеото към песента "mOBSCENE" от "The Golden Age of Grotesque", издадено през 2003 г., Менсън се появи във впечатляващ нов облик - Лудия шапкар. Особено забележителна беше червената шапка, стилизирана като ... корсет! Предната част на шапката беше украсена със шнурове. Шапките през този период обикновено са неразделна част от образите на певеца. Мястото в гардероба на певеца е допълнено от палта, жилетки, тиранти и якета в стила на 30-те години. Тази вълна от винтидж мода не е случайна. През това време Мансън излизаше с Дита фон Тийз, кралицата на бурлеската и ретро стила, и се смята, че тя е оказала значително влияние върху визуалната концепция на албума и стила на групата през този период. Съвместните публични изяви на двойката изглеждаха като истински спектакъл, посветен на предвоенна Европа.

Блед император

В началото на 2015 г. излезе деветият студиен албум на Мерилин Менсън и неговата група "The Pale Emperor" и певецът отново се появи в нов образ. Да, на място имаше емблематичния грим на Менсън, но иначе цялата визуална концепция беше забележимо различна. Да вземем предвид поне факта, че обложката на албума и всички промо кадри са били черно-бели, докато по-рано Менсън е използвал ярки цветове.

Облеклото на скалния идол също става лаконично и едноцветно през този период. Черни палта и якета, закопчани плътно, кожени ръкавици - сценичният гардероб на Менсън през този период не се различаваше особено. А на екрана и на интервютата музикантът често се появява без грим изобщо.

Днес Мансън се придържа към приблизително едни и същи образи: носи тъмни костюми (макар и понякога със закачлив блясък), много пръстени  - така той се изявява като себе си в телевизионния сериал "Новият папа" (втори сезон от телевизионния сериал "Младият папа").

През 2020 г. обаче музикантът издава нов албум, наречен "We Are Chaos", на корицата на който позира в ... каубойска шапка! Поради коронавируса Менсън не се появява много публично, но когато концертите се възобновят, изглежда, че можем да очакваме нови модни изненади от певицата.

Коментари

Задължително поле