Меркел: В Германия имаше ислямски екстремизъм и преди бежанците

Ангела Меркел

Ислямски екстремизъм имаше в Германия и преди бежанския поток, заяви германският канцлер Ангела Меркел, отхвърляйки твърденията, че наплива от мигранти през последната година е довел нападенията в страната от преди месец, предаде Асошиейтед прес, предаде БТВ.

"Явлението ислямистки тероризъм, извършван от „Ислямска държава" (ИД), не е явление, дошло при нас с бежанците - то е нещо, което имахме и преди", каза тя. Въпреки това канцлерът призна, че има „опити бежанците да бъдат спечелени (за тероризма), или имахме случая с Париж, където бежанци бяха умишлено вкарани незаконно от ИД".

Меркел направи изявлението на предизборна проява в провинция, където нейните християндемократи се сблъскват със силна конкуренция от страна на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" за регионалните избори на 4 септември.

Миналата седмица вътрешният министър Томас де Мезиер представи план за засилване на сигурността.

"Мога да разбера, че сигурността е от много, много голямо значение за хората в момента, това е напълно ясно", казва Меркел във видеоклип, разпространен днес от нейната партия.

"Ние правим всичко, което е в човешките възможности, за да гарантираме сигурността, а където се появяват пролуки, трябва да се приспособим и да обмислим нови варианти за сигурността", заявява тя.

Коментари

Задължително поле