Меркел: ЕС има интерес да се разшири към Западните Балкани, но съществуват пречки за това

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в албанската столица Тирана, че Европейският съюз има стратегически интерес регионът да стане част от европейското семейство, но все още съществуват пречки за това, съобщава “Канал 5“.

След като посети Белград, където тя заяви, че страните от Западните Балкани ще имат дълъг път, преди да се присъединят към ЕС, Меркел продължи прощалната си обиколка с визита в Тирана за срещи с регионални лидери, включително с македонския премиер Зоран Заев. При пристигането вниманието беше привлечено от опита на ескорта да отвори вратата на колата, последван от нов гаф. Албанският премиер Рама й подаде ръка, а Меркел го поздрави с юмрук.

Германският канцлер от Тирана повтори, че Съюзът има стратегически интерес регионът да стане част от европейското семейство, но каза, че все още съществуват пречки. Албанският премиер Рама отново призова Брюксел да спази обещанието си и С. Македония и Албания да започнат преговори за членство.

Меркел, която управлява Германия в продължение на 16 години, се оттегля в края на месеца. Нейният наследник ще бъде известен след изборите, а последните анкети сочат предимство за кандидата на социалдемокрите Олаф Шолц. Преди два дни той се изправи срещу останалите кандидати във втория телевизионен дебат, където според социологически проучвания той е победил съперника си от партията на Меркел Армин Лашет.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа